Cultura 13/06/2021

Agustí Villaronga fa història al Festival de Màlaga

‘El ventre del mar’ s’endú sis premis en una gran collita catalana

3 min
Agustí Villarona rebent un dels premis per 'El ventre del mar' aquest dissabte al Teatro Cervantes

Barcelona“Fan una mica de cosa, sis premis, perquè hi ha molta gent que ve amb il·lusió, però a nosaltres ens ajuda molt perquè és una pel·lícula arriscada”, deia aquest dissabte a la tarda el director Agustí Villaronga, que ha arrasat al Festival de Màlaga amb sis premis, el màxim nombre de guardons per a una mateixa pel·lícula en la història del certamen. El ventre del mar ha guanyat la Bisnaga d’Or a millor pel·lícula i la Bisnaga de Plata a millor direcció, però també els premis a millor actor per a Roger Casamajor, millor guió (per a Agustí Villaronga adaptant un text d’Alessandro Baricco), millor música i millor fotografia. Mai en la història del festival un únic film s’havia endut tants premis.

La pel·lícula, que es basa en fets reals, relata el naufragi de 147 homes que queden atrapats en una barca a la deriva. Només nou sobreviuen. Villaronga defensava que és una pel·lícula “feta molt lliurement, molt casolana en el sentit bo de la paraula, artesanal”. La directora del jurat del festival, Nora Navas, no va esquivar el comentari sobre l’amistat que la uneix amb el director arran de Pa negre i va defensar amb entusiasme que “era la millor pel·lícula que hi havia al festival”: “La mirada d’un director i una proposta molt actoral i conseqüent com poques; estem davant d’un Agustí amb una poètica, una força i una veritat, sense supèrbia ni pedanteria, que només es deixa portar pel seu art”. Segons Navas, a la discussió final del jurat hi va arribar un altre film, Ama, de la catalana Julia de Paz Solvas, que al final ha guanyat el premi a millor actriu per a Tamara Casellas.

Els altres títols que s’han endut premis destacats són Destello bravío, de la debutant Ainhoa Rodríguez, una producció catalana amb el segell de Lluís Miñarro que ha rebut la Bisnaga de Plata - Premi Especial del Jurat i el premi a millor muntatge, i també Karnawal de Juan Pablo Félix, que ha rebut la Bisnaga d’Or a la millor pel·lícula iberoamericana i el premi a millor actor de repartiment per a Alfredo Castro. La millor actriu de repartiment ha estat María Romanillos per Las consecuencias, de la veneçolana resident al País Valencià Claudia Pinto, una coproducció catalana amb Carme Elías al repartiment que també ha rebut el premi de la crítica.

Èxit brutal del cinema català

Com es pot veure, el cinema català ha tingut un any més una collita extraordinària al Festival de Màlaga, convertit en un passaport directe per als Premis Gaudí. El 2020 va guanyar-hi l'opera prima Las niñas, de Pilar Palomero, que després es va endur premis als Gaudí i als Goya. El 2019 va ser el torn de Carlos Marques-Marcet amb tres premis per Els dies que vindran. El director ja havia arrasat al certamen l'any 2014 amb la seva primera pel·lícula, 10.000 km. El 2018 va ser el de Les distàncies, d'Elena Trapé, i el 2017 el d'Estiu 1993, de Carla Simón. El 2016 va ser el torn de Callback, de Carles Torres, i La propera pell, d'Isaki Lacuesta i Isa Campo. El 2015 es van premiar cinc produccions catalanes.

Aquest any també han rebut tres premis la debutant Carol Rodríguez Colás amb la història de creixement Chavalas (Bisnaga de Plata - Premi del Públic), Judith Colell per 15 horas i Enric Auquer, que ha estat reconegut amb la Bisnaga de Plata com a actor pel curtmetratge que també ha coescrit, Fuga.

stats