Cultura 18/08/2013

Albert Serra guanya el premi a la millor pel·lícula al Festival de Locarno

El director de Banyoles rep el Lleopard d'Or del certamen suís per 'Història de la meva mort'

Jordi Picatoste
3 min
Albert Serra guanya el premi a  la millor pel·lícula al Festival de Locarno

Locarno (Suïssa).En la seva primera participació en la secció oficial del 66è Festival Internacional de Cinema de Locarno, el banyolí Albert Serra va rebre ahir el Lleopard d'Or del certamen suís amb Història de la meva mort , un títol que parafraseja les memòries de Giacomo Casanova ( Història de la meva vida ) i combina ficció i realitat per creuar la vida de l'escriptor italià amb la no-vida del vampir més famós de la literatura i el cinema, Dràcula.

"Estic content pel premi, però la meva política és no donar-li massa importància. Si no hagués guanyat no li hauria donat importància. I en guanyar, tampoc -explica Albert Serra a l'ARA amb un to d'alegria moderada-. De tota manera, és un reconeixement més i la pel·lícula, malgrat que és la mateixa, agafa més embranzida per a la seva estrena a França a finals d'octubre", diu Serra. Les negociacions per a l'estrena a Catalunya ja han començat i tot indica que arribarà a les pantalles també en aquelles dates. Abans hi haurà una preestrena al Reina Sofia de Madrid al setembre i dues més a l'octubre, al Temporada Alta de Girona i a la Filmoteca.

"Molt ben acompanyat"

El Lleopard d'Or legitima el discurs sobre el cinema d'autor i sobre la seva obra que Serra va explicar en una entrevista publicada a l'ARA el dimecres 14 d'agost. Tot i així, el director considera que el seu discurs "està legitimat per la veritat" i "no necessita premis". Pel que fa al palmarès del festival, Serra, que és el primer director català premiat amb el Lleopard d'Or, es mostra satisfet. "Estic content perquè m'han dit que les altres pel·lícules premiades són bones o de realitzadors bons. M'hi sento molt ben acompanyat i molt de gust", diu Serra.

El jurat del festival, presidit pel director filipí Lav Diaz i integrat, entre d'altres, pel grec Iorgos Lanthimos -director de Canino - i la francesa Valérie Donzelli -directora de Declaració de guerra -, va atorgar el premi especial del jurat a E agora? Lembra-me , del portuguès Joaquim Pinto, un documental esfereïdor que registra un any en la vida de Pinto, malalt d'hepatitis C i portador del VIH des de finals dels anys 90. Pinto, que va ser productor d'un dels directors portuguesos més radicals dels últims anys, João César Monteiro, se sotmet a tota mena de tractaments clínics en aquesta pel·lícula sobre la supervivència.

El millor director va ser el coreà Hong Sang-soo per la irònica Our Sunhi . Curiosament, un dels projectes frustrats d'Albert Serra els últims anys era un programa dedicat a Sang-soo per a la sèrie francesa Cinéma, de notre temps .

Pel que fa als millors actors, els pronòstics s'han complert: Fernando Bacilio per la peruana El mudo , de Diego i Daniel Vega, en què interpreta amb divertida contenció un jutge que té un accident que el deixa sense parla, i la nord-americana Brie Larson per Short term 12 , de Destin Cretton, en què transmet amb emotiva convicció les llums i ombres d'una jove de passat traumàtic encarregada d'un centre d'adolescents amb problemes. Short term 12 també va rebre una menció especial.

Serra, que fa dos anys ja hi havia presentat en seccions paral·leles la sèrie Els noms de Crist i el documental El Senyor ha fet en mi meravelles ,s'integra a la llarga llista dels guanyadors del màxim premi del certamen, que inclou noms com ara Mike Leigh, Alain Tanner, Jim Jarmusch, Rodrigo García i Claire Denis.

stats