MÚSICA
Cultura 20/11/2015

Les claus del nou àlbum d'Adele, que no és a Spotify

El nou disc de la cantant britànica, '25', no sona a les plataformes digitals gratuïtes, seguint l'exemple d'altres estrelles universals

Núria Tarragó
3 min
Portada del nou àlbum '25'. / XL RECORDINGS

BarcelonaAvui ha sortit a la venda un dels treballs musicals més esperats de l'any: el nou àlbum d'Adele, '25', que ja és a les botigues físiques però, per sorpresa de molts, no es troba a les plataformes digitals. Els serveis de 'streaming' musical Spotify i Apple Music han confirmat que el tercer disc de la cantant i compositora britànica no es podrà escoltar, de moment, a través dels seus serveis a la xarxa. Un portaveu de Spotify ha dit que volen “respectar a Adele, com ho fan els 24 milions que fans que té a Spofity” i que esperen que “els doni l'oportunitat a aquests fans de gaudir de '25' juntament amb '19' i '21' molt aviat”. A Apple Music, del nou àlbum d'Adele tan sols se'n podrà sentir el primer single 'Hello'. '25' sí que estarà disponible en la seva totalitat a iTunes, on els fans se'l podran descarregar comprant-lo.

Seguint l'exemple de Taylor Swift

La ruptura d'Adele amb les plataformes musicals de streaming segueix l'exemple d'altres estrelles globals de la música, com la cantant nord-americana Taylor Swift, que va retirar tota la seva música de Spotify el novembre de 2014 en senyal de protesta perquè el servei oferia les seves cançons no només als subscriptors de pagament, sinó a tots els usuaris. També va anunciar que no publicaria el seu treball més recent, '1989', a Apple Music perquè considera inapropiat que la plataforma ofereixi accés gratuït a tota la música per un període inicial de tres mesos als nous usuaris. El servei musical d'Apple, però, va rectificar i va confirmar que pagaria als cantants per totes les reproduccions de les seves cançons, així que Swift finalment va decidir publicar el seu últim disc a Apple Music.

Aquest estiu Neil Young també va retirar tots els seus treballs d'aquestes plataformes, però no per motius econòmics sinó per la mala qualitat del so que ofereixen. Prince, per la seva banda, va trencar amb les plataformes Spotify, Apple Music, Deezer i Pandora, excepte Tidal, el servei creat pel raper Jay Z, que segueix oferint tota la seva discografia.

Grans expectatives comercials: 30 milions de còpies?

El fet que '25' no estigui disponible a Spotify i Apple Music, però, no es preveu que afecti a les expectatives comercials que s'esperen, ja que després de tres anys sense publicar material inèdit, hi ha una gran expectació per l'arribada del nou treball de la cantant britànica. La presentació del primer single 'Hello' va tenir una acollida espectacular i el segon treball 'When we are young' va pel mateix camí. Tot i que la mateixa Adele declara que serà difícil aconseguir el mateix èxit de vendes que l'últim treball, '21', que va ser l'àlbum més venut a tot el món de l'any 2012 i fins ara se n'han fet més de 30 milions de còpies.

Tanta és l'expectació envers el nou disc que aquest dimecres a la tarda es va filtrar a Internet l'àlbum sencer, tot i que l'enllaç va ser retirat al cap de poc, els fans van poder sentir dos minuts de cada cançó tres dies abans del llançament. Adele s'ha convertit en un autèntic fenomen de masses que no deixa de sumar rècords a la seva carrera artística.

Com sona '25'?

Després de '21', un treball trist que parlava de la ruptura, ara Adele ha deixat enrere el dolor que va marcar la seva última entrega i es presenta com una nova cantant: una dona feliç que acaba de ser mare i viu la música amb passió, ha explicat en algunes entrevistes. Adele torna a publicar material inèdit celebrant els seus 25 anys, una edat que reflecteix el pas del temps i els canvis a la seva vida.

Precisament aquest és el fons del nou àlbum, al llarg d'onze cançons la cantant reflexiona sobre el que suposa créixer i madurar i descobreix el pes de la nostàlgia. "Vaig començar a fer-lo fa dos anys i no estava preparada. No volia fer perdre el temps a ningú. No tenia res per escriure. Tenia el cap als nens. Si no m'interessa, no cantaré", ha explicat a EW.

'25' és un treball clàssic on Adele manté la intensitat i la passió i, a més a més, hi vol afegir l'energia i la força per deixar enrere el passat i mirar cap al futur.

stats