Art
Cultura Art 16/09/2023

Antoni Vila Casas, "un home compromès amb la cultura, el coneixement i el país"

El món cultural i institucional recorden el llegat del mecenes i empresari

2 min
Antoni Vila Casas a l’Espai Volart, en una imatge d'arxiu.

Barcelona"Ens deixa un referent, un mecenes amb majúscules, un home compromès amb la cultura, el coneixement i el país", diu Sara Pérez Arroyo, gerent de la Coordinadora Catalana de Fundacions. Aquesta frase sintetitza perfectament el que representa Antoni Vila Casas. La mort del creador de la Fundació Vila Casas als 92 anys ha estat molt sentida en l'àmbit cultural i institucional, i les paraules de condol coincideixen a destacar-ne el compromís. Per exemple, les del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que el descriu com a "empresari farmacèutic, mecenes de l’art català i per sobre de tot compromès amb el país i la seva llibertat". "El meu agraïment als seus serveis a Catalunya i la cultura, que el van fer mereixedor de la Medalla d’Or de la Generalitat l’any passat", afegeix Aragonès. En el lliurament de la medalla, que també va rebre la il·lustradora Roser Capdevila, Vila Casas va dir: “El meu pare em va recomanar que fos treballador, que fos honest i que sempre portés al cor el país on vaig néixer”.

Per a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, Vila Casas ha sigut "un gran col·leccionista i mecenes d’art, un referent que a través de la Fundació Vila Casas ha apostat per la difusió de l’art català". "Ha estat un plaer enorme conèixer-lo. Una abraçada ben forta a la seva família i amics, el seu llegat continua", diu també Garriga, recollint el que la mateixa fundació va expressar quan va comunicar la mort del seu fundador: "Continuarem treballant per ser dignes del seu llegat, del seu compromís amb l’art i la societat i de la seva ambició de futur".

La Fundació Antoni Tàpies també "lamenta profundament la mort d'un dels grans promotors de la cultura del país que ens deixa un llegat immens". L'escriptor i mecenes Antoni Gelonch el recorda com a "empresari, acadèmic, mecenes i patriota, que deixa una feina feta que no podrem agrair mai prou; se’ns en va un homenot i tots som una mica més orfes". I l'associació Galeries d'Art de Catalunya, que el 2012 li va lliurar el premi GAC al col·leccionisme, en destaca que ha sigut un "empresari farmacèutic, col·leccionista i mecenes d'extraordinària importància en el panorama artístic del nostre país".

L'àmbit científic també recorda Vila Casas i "el seu interès per enfortir els vincles entre l'art i la ciència", tal com ha expressat la Facultar de Medicina i Ciències de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra.

stats