Art

Dimiteix la directora de l'IVAM, Nuria Enguita

La conselleria de Cultura, en mans de Vox, dubta de la legalitat d'una donació d'unes finques a la fundació de Vicente Todolí

2 min
Nuria Enguita en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa directora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), Nuria Enguita (Madrid, 1967), ha dimitit aquest dimecres després d'una denúncia davant la Fiscalia plantejada per la Generalitat Valenciana per la naturalesa d'una donació. La decisió d'Enguita també es deu als "atacs continuats" contra ella basats, segons explica en un comunicat ella mateixa, en "informació falsejada" sobre la donació d'uns terrenys a la Todolí Citrus Fundació, propietat de Vicente Todolí. Enguita, que va dirigir la Fundació Antoni Tàpies entre els anys 1998 i 2008, assegura que ha dimitit per "evitar més perjudici al museu".

La denúncia l'ha presentat la vicepresidència primera i la conselleria de Cultura, dirigida per Vox, davant la possible comissió d'un delicte per part d'Enguita perquè ha fet la donació "pura" o retributiva a favor de Todolí, que va ser un dels membres del jurat que la va seleccionar com a directora de l'IVAM el 2020. La portaveu del govern valencià, Ruth Merino, ha precisat que la denúncia "s'està ultimant" i que encara no s'ha presentat.

En un comunicat posterior a la decisió d'Enguita, des del departament que dirigeix Vicente Barrera (Vox), assenyalen que respecten la decisió i donen les gràcies a la directora per "la seva forma de treballar i la col·laboració durant aquests mesos". "Ara, de forma immediata, hem d'acabar el procés de selecció del gerent i estudiar la fórmula per al nomenament del futur director o directora de la institució que compleix 35 anys. L'IVAM continua funcionant amb total normalitat", diuen des de la conselleria de Cultura. Asseguren que és un cas "heretat de l'anterior govern", i reclamen als anteriors responsables explicacions i col·laboració per aclarir els fets.

Enguita va anunciar dilluns en un comunicat que és víctima d'una "campanya difamatòria" sobre "un tema estrictament privat". També explicava que la donació es va fer a la Todolí Citrus Fundació de la Comunitat Valenciana, "una fundació sense afany de lucre de defensa del medi ambient i sociocultural que inclou la investigació, divulgació i defensa del conreu de cítrics tradicionals de la Comunitat Valenciana, sota la tutela del Protectorat que exerceix la Generalitat Valenciana". Però la vicepresidència primera del Consell va assenyalar que els fets podrien considerar-se com a "indiciaris d'un possible il·lícit penal".

stats