Art
Cultura Art 01/06/2023 Primícia

Imma Prieto serà la nova directora de la Fundació Antoni Tàpies

La comissària i professora vilafranquina és l'actual directora del museu Es Baluard de Palma

3 min
Imma Prieto, a Palma, en una fotografia d'arxiu

BarcelonaLa Fundació Antoni Tàpies ja ha decidit qui en serà la nova directora. Segons ha pogut saber l'ARA, es tracta de la comissària, escriptora i professora Imma Prieto (Vilafranca del Penedès, 1975), que actualment dirigeix el museu Es Baluard de Palma. Precisament la volada que Prieto ha aconseguit a Es Baluard en els últims quatre anys, amb nombroses exposicions d'ambició internacional i l'acollida al museu de la trobada anual del Congrés Internacional de Museus (CIMAM), han sigut factors clau perquè s'hagi imposat en el concurs que la fundació va convocar l'any passat. El contracte de Prieto a Es Baluard acaba a l'octubre, i està previst que aleshores s'incorpori a la Fundació Antoni Tàpies.

En una entrevista a l'ARA Balears quan va accedir a la direcció d'Es Baluard el 2019, el primer que dirigia, Imma Prieto mostrava que té una idea molt precisa de com vol que funcioni un museu: "Per a mi són igual de rellevants les exposicions que els programes públics, educació o comunicació, perquè entre tots es construeix el que és un museu", va afirmar. "Cada cop més la mediació està sobre la taula, i el diàleg del museu amb la ciutadania ja no s'hauria ni de recordar, hauria de ser inherent a qualsevol proposta", va explicar. Per a Prieto, segons va dir en la mateixa entrevista, un museu és "un espai de coneixement per generar esperit crític". "La crítica és una actitud davant la vida. És la capacitat de preguntar-se a partir d'un diàleg constant amb la realitat. Un museu ha de ser un organisme viu, no una caixa tancada". A Es Baluard, Prieto ha fet exposicions molt significatives com la relectura de la col·lecció pròpia d'Es Baluard en clau identitària i sociopolítica (Personae. Màscares contra la barbàrie), la dedicada als 30 anys de la companyia de dansa Mal Pelo (Before the words) i les mostres dedicades a Teresa Margolles i a Daniel García Andújar.

Entra la recerca, el comissariat i l'escriptura

Imma Prieto ha dit de la seva pròpia feina que sorgeix del diàleg entre el comissariat, la recerca i l'escriptura. Abans que assumís la direcció d'Es Baluard, Prieto era coneguda a Catalunya per haver sigut professora de l'EU-Eram de la Universitat de Girona, i per haver sigut la directora del grup de recerca europeu ELAA (European Live Art Archive), on també hi havia la UdG. Però sobretot havia destacat com a comissària de nombroses exposicions individuals i col·lectives, com Prophetia, a la Fundació Miró de Barcelona; Liberxina. Pop i nous comportaments artístics, al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC); Fluxus. Present memories, a La Virreina-Centre de la Imatge; Manuel Duque. De la llum al món, a la Fundació Vila Casas; i Llindar. 13 intervencions al metro de Barcelona. Pel que fa a la Fundació Antoni Tàpies, el 2013 va ser la comissària de l'exposició Hic et nunc. Sobre les paradoxes de la democràcia.

Internacionalment, Prieto ha col·laborat amb institucions com el Temp Art Space a Nova York, el Museu Universitari de Ciències i Arts de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic i la Biennal de l'Istme Centreamericà a Guatemala. Entre altres treballs, va fer el seu primer documental el 2017, Eco de Primera Mort, en referència al vídeo pioner d'Antoni Llena, Sílvia Gubern, Àngel Jové i Jordi Galí.

Des de la creació de la Fundació Antoni Tàpies, l'han dirigit Manuel Borja-Villel (1990-1998), Nuria Enguita (1998-2008), Laurence Rassel (2008-2015) i Carles Guerra (2015-2020). Des que Carles Guerra va deixar la direcció i fins ara, l'equip de la fundació s'ha fet càrrec de la programació, amb una línia de treball que sovint s'ha basat en exposicions simultànies d'Antoni Tàpies i d'un artista internacional actual.

stats