Art
Cultura Art 11/09/2023

L'artista tèxtil Teresa Lanceta rep el Premio Nacional d'arts plàstiques

La feina d'aquesta creadora barcelonina és pionera i al mateix temps té una gran repercusió entre els joves

1 min
Teresa Lanceta en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'artista degana del tèxtil Teresa Lanceta (Barcelona, 1951) ha rebut avui el Premio Nacional d'arts plàstiques per "una pràctica artística sostinguda en el temps que rescata un llenguatge femení, vernacular i col·lectiu". El premi el concedeix el ministeri de Cultura i està dotat amb 30.000 euros. Entre les seves últimes grans exposicions hi ha les que li van dedicar el Macba i l'IVAM el 2022. Està previst que exposi al Museu Meadows de Dallas el 2024 dins la línia de mostres endegada per la Fundació Arco i el mateix museu.

Premiar Lanceta significa "reconèixer una generació de dones, i la tècnica del fet de teixir com a llenguatge, un codi primigeni de la humanitat allunyat del que és patriarcal mitjançant el qual ha entrat en contacte amb les cultures de diversos col·lectius com la població romaní, les teixidores nòmades marroquines i les veïnes del Raval". També segons el jurat, “Lanceta revisa la idea moderna d'autoria dirigint la seva pràctica cap a formats col·laboratius".

Nascuda a Barcelona el 1951, Teresa Lanceta és llicenciada en història per la Universitat de Barcelona i doctora en història de l'art per la Universitat Complutense de Madrid. Ha sigut professora a l'Escola d'Arquitectura d'Alacant i a l'Escola Massana de Barcelona. Entre els temes de la seva recerca artística hi ha l'art popular tèxtil al Marroc, la catifa espanyola del segle XV i la feina de les dones de la indústria tabaquera. "Tant la seva pràctica com les preguntes que Lanceta planteja tenen una gran recepció entre els artistes de les generacions posteriors", diu el jurat.

stats