Art

Mor l'artista Camila Cañeque als 39 anys

La fira Arco va censurar el 2013 una 'performance' amb la qual representava "la mort d'Espanya davant el capitalisme"

2 min
L'artista Camila Cañeque en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'artista barcelonina Camila Cañeque va morir el 14 de febrer als 39 anys mentre dormia, segons ha confirmat la seva família i recullen diversos mitjans. Una de les seves accions més recordades va ser la performance Dead end, que va ser censurada a la fira Arco el 2013: un treball sobre "la mort d'Espanya davant el poder capitalista", com va dir la mateixa artista. En aquesta peça se la podia veure vestida de sevillana ajaguda de cara a terra i amb poemes del Romancero gitano de García Lorca al seu voltant, una situació a la qual arribava després d'assumir que no tenia sortida (Dead end en anglès vol dir "carreró sense sortida"); i podia passar hores en aquesta posició. Aquesta obra va ser la culminació d'un viatge de prop d'un mes a través dels Estats Units vestida de flamenca, capgirant la situació dels turistes que venen a Espanya buscant imatges tòpiques.

Dead end era un reflex de com Cañeque va plantejar amb tots els mitjans que va tenir a l'abast la idea d'un esgotament sistèmic i la seva resistència a deixar-se devorar per una deriva productivista, tant si era del treball com de l'oci. També el 2013 va presentar a la galeria barcelonina H2O Mucha mierda, amb imatges de com queden els llocs després de festes populars com els Sanfermines, la Tomatina, les Falles i la Fira d'Abril. Un any després va fer una instal·lació damunt la sorra del camp de refugiats del Sàhara amb les lletres "Error 404. Not found". El 2020 va participar en una exposició col·lectiva del CaixaForum sobre la mandra amb La huida inmóvil. La huida, que consistia en la imatge de dos ulls tancats que rebutgen entrar dins la voràgine de la productivitat o de l'oci consumista i un codi QR que convidava a creuar una platja i a contemplar el mar.

Al llarg de la seva formació, Camila Cañeque, nascuda a Barcelona el 1984, va estudiar a la Universitat Pompeu Fabra, es va graduar en Humanitats a la Universitat Carlos III de Madrid i va fer diversos màsters en Literatura i Filosofia. Va treballar en galeries, museus i centres d'art d'arreu del món com Mana Contemporary (Nova Jersey), Nida Art Colony (Lituània), Largo das Artes (Rio de Janeiro), Zentrum für Kunst und Urbanistik (Berlin), Nau Estruch (Sabadell), Fabra i Coats i La Capella (Barcelona). Així mateix, va impartir tallers i va fer xerrades a la Universitat Estatal de Nova York, la UPF i a Can Felipa (Barcelona), entre altres institucions.

stats