Art
Cultura Art 17/02/2023

Tornen als seus propietaris dos Dalís robats d'un domicili de Sarrià-Sant Gervasi

Els Mossos van detenir tres persones per pertinença a un grup criminal i dos col·laboradors

4 min
Una de les obres que van robar en una casa de Sarrià-Sant Gervasi

BarcelonaL'any passat uns lladres van entrar en un domicili de Sarrià-Sant Gervasi mentre els seus amos no hi eren i van robar dos quadres de Dalí de l'any 1922 fets amb carbonet. Estaven valorats en 300.000 euros. Un any després, els Mossos han detingut tres homes de 50, 53 i 55 anys per pertinença a grup criminal i robatori amb força i dos col·laboradors, i han retornat els quadres als seus propietaris. La Fundació Gala-Salvador Dalí s'ha ocupat d'autentificar les dues obres originals. Es tracta de dos dels quatre dibuixos que l'artista empordanès va fer quan tenia divuit anys per il·lustrar el llibre Les gràcies de l’Empordà, per encàrrec de l’escriptor Pere Coromines, que no es va arribar a publicar. Concretament, són Les sardanes de festa major i Els pagesos.

Els tècnics de la Fundació Gala Salvador Dalí van estudiar les obres amb microscopi i amb diferents llums, directa, rasant i ultraviolada. També els van reunir amb els altres dos dibuixos de la sèrie, dedicats als temes dels rucs de Biure (de l'Empordà) i el vi ranci, per poder comparar-ne el traç i la factura.

'Els pagesos', de Salvador Dalí.
'Les sardanes de la festa major', de Salvador Dalí.

La investigació de la Unitat Central de Patrimoni Històric va començar el gener del 2022. Es va aconseguir identificar els autors dels fets, tres germans que actuaven en zones d’alt poder adquisitiu de Barcelona i Sant Cugat del Vallès aprofitant que durant els caps de setmana els propietaris dels pisos no hi eren. Dos d'ells tenien antecedents, mentre que el tercer, no. Feien servir marcadors i rutines de vigilància durant els dies previs i hi entraven amb el mètode de la palanca o del bec de lloro. A dins, eren discrets i selectius: robaven les obres que semblaven valuoses, col·leccions de monedes i altres antiguitats. Tenien un alt nivell d’especialització i tenien canals per donar sortida a tot el material cultural i històric sostret. Així i tot, no tenien grans coneixements d'art, ja que els Mossos han pogut comprovar que en altres robatoris no es van emportar les obres més rellevants dels domicilis. "A mesura que va avançar la investigació, es va descartar la hipòtesi que el robatori hagués sigut un encàrrec", diu el sergent i cap de la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos, José Luis González. Sigui com sigui, la sostracció d'obres d'art és molt residual en el conjunt de robatoris: tal com apunta el subinspector Jonatan Herrera, és de "menys d'un 0,5%".

Els dos carbonets de Salvador Dalí del 1922 recuperats pels Mossos.
La directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, durant l'anunci de la recuperació de dos carbonets de Dalí.

La primera pista del parador dels carbonets la va donar un home que va acabar detingut perquè va intentar extorquir els Mossos a canvi d'informació. Aquest home no va donar més dades del parador dels dibuixos, però els Mossos sí que en van obtenir investigant el seu entorn. Abans que la policia decidís detenir-los al maig, els lladres van intentar vendre els carbonets a un intermediari portuguès i a uns empresaris xinesos. Els Mossos van detenir dues persones més que duien a terme funcions de receptació, i que estan en llibertat amb càrrecs, i van fer diverses entrades a immobles de Granollers, les Franqueses del Vallès i Berga, que eren les localitats on residien els lladres. Però els carbonets no van aparèixer. Els van trobar uns mesos després en un traster vinculat a la família del lladre que no tenia antecedents policials en una localitat del nord de l'àrea metropolitana.

Durant els temps que van estar fora de domicili del propietari, les obres no van patir danys. A més de les dues obres de Dalí, els Mossos van recuperar cinc gravats atribuïts a Joan Miró, que encara no han estat certificats (i encara no s'han retornat), dues obres de Paco Solà, 55 rellotges, diverses col·leccions de monedes i bitllets de diferents països i èpoques, plomes, bolígrafs i altres objectes d’or i argent. També van intervenir quatre armes de foc llargues, que també havien estat robades. Els Mossos busquen els propietaris de tot aquest material, que prové de set robatoris.

Cau una web de venda d'obra gràfica falsa

Coincidint amb l'anunci de la recuperació dels carbonets de Salvador Dalí, els Mossos han fet públic el desmantellament d'un portal web especialitzat en la venda de gravats falsos, anomenat Litografies.net, d'artistes com el mateix Salvador Dalí, Joan Miró, Keith Haring i Victor Vasarely, entre altres. En aquest cas no va haver-hi una denúncia prèvia, sinó que els Mossos van actuar a partir de les seves pròpies investigacions. La forquilla de preus dels gravats estava situada entre els 300 i els 6.000 euros, i els responsables n'havien venut en 12 països, com Bèlgica, el Canadà, Suïssa i Xile, per valor d'uns 460.000 euros.

Durant l’any 2022, els Mossos van tancar 30 investigacions relacionades amb l'art i el patrimoni històric: un 40% estan relacionades amb el robatori d'obres d'art, un 25% a l'espoli de jaciments, un altre 25% al terreny creixent de les falsificacions i un 10% a atemptats contra edificis i monuments.

stats