Memòria històrica
Cultura 23/07/2021

L'Arxiu Nacional recupera la documentació pendent de l'últim lliurament dels 'papers de Salamanca'

Són 2.800 folis, amb documentació sindical, política i personal confiscada pels franquistes al final de la Guerra Civil

3 min
Documents del sindicat UGT (1937), que acaben de ser retornats a la Generalitat procedents de l'Arxiu de Salamanca.

BarcelonaL'Arxiu Nacional de Catalunya ha ingressat aquest divendres els últims documents que van quedar pendents a l'abril en la setena tramesa de l'Arxiu de Salamanca de fons confiscats per l'exèrcit franquista a l'acabament de la Guerra Civil. Inclou quatre capses i uns 2.800 folis, amb documents de sindicats i agrupacions polítiques (CNT i UGT, Estat Català-JEREC, l'Aliança Obrera de Reus i la Unió de Cooperatives de Barcelona, entre d'altres) i documentació personal. En aquest apartat, destaquen materials vinculats a l'anarcosindicalista Ángel Pestaña Núñez, al conseller d’Agricultura de la Generalitat republicana Josep Jové i Surroca i al militar i advocat Antonio Aymat Mareca. L’Arxiu restituirà aquest patrimoni als seus titulars legítims.

El 10 d’abril es va fer efectiu el setè ingrés a l’Arxiu Nacional de documentació procedent del Centre Documental de la Memòria Històrica (CDMH) espanyol, corresponent a confiscacions de fons i documents dutes a terme a Catalunya per l’exèrcit franquista d’ocupació i els seus òrgans especialitzats en la requisa, a l’acabament de la Guerra Civil. A última hora, però, van quedar al marge d’aquell lliurament alguns documents, pendents de verificacions finals, que són els que retornen ara: es tracta de quatre capses amb documentació textual, una carpeta que conté plànols i cartells, i una bandera. En conjunt, comprenen uns 2.800 folis, la reproducció digitals dels quals es tradueix en unes 3.500 imatges, aproximadament.

Destaquen els 22 documents (1925-1938) corresponents als 14 sindicats, comitès i federacions adherits a les organitzacions majoritàries al món laboral durant la guerra, CNT i UGT, principalment relatius als seus òrgans centrals de propaganda, estudis econòmics i comissió jurídica i a entitats locals dels diferents sectors productius de Badalona, Barcelona, Lleida i Reus. El lliurament aplega també un volum petit de documentació procedent de cinc agrupacions polítiques i sindicals més com ara l’Aliança Obrera de Reus, la Unió de Cooperatives de Barcelona, la Societat de Picapedrers de Tarragona, Estat Català-JEREC i el Comitè Català pro Homenatge a la Unió Soviètica. Es recupera també un cartell editat pel departament de Treball i Obres Públiques de la Generalitat republicana, així com més de 600 folis d’expedients corresponents a menors ingressats els anys 1932 i 1933 a la Casa Asil de Sant Josep de Tarragona.

Pel que fa a la documentació personal, pel seu volum i interès la documentació més rellevant retornada ara a Catalunya pertany a tres persones amb una activitat política i institucional coneguda. És el cas, per exemple, d’Ángel Pestaña Núñez (1886-1937), una de les figures més destacades de la història de l’anarcosindicalisme a Catalunya i dirigent principal de la CNT després de l’assassinat de Salvador Seguí (1923), del qual han estat lliurats un llibre i quatre agrupacions documentals (1920-1937, 284 folis) que contenen principalment cartes rebudes d’organitzacions polítiques i culturals i de particulars, una part important de les quals en la seva condició de director del diari Solidaridad Obrera.

En segon lloc, cal destacar l’arribada de nova documentació del sindicalista socialista i conseller d’Agricultura de la Generalitat republicana Josep Jové i Surroca (1884-1947), del qual ja havia estat restituïda documentació anteriorment, que està en procés de lliurament a la família, actualment resident als Estats Units. Ara arriba nova documentació del període (1930-1936, 428 folis), principalment rebuda en el marc de la seva activitat política.

Finalment, cal destacar el valor de la documentació confiscada al militar i advocat Antonio Aymat Mareca (mort el 1972), que també havia estat objecte de lliuraments anteriors de documentació procedent del CDMH, que ja va ser restituïda als seus descendents a finals del 2015. L’Arxiu Nacional rep ara 25 grups de documents amb 689 folis, dels anys 1933-1939, que corresponen principalment als expedients de la seva activitat professional de defensa jurídica de persones encausades davant dels tribunals militars, per delicte de rebel·lió, després dels Fets d’Octubre del 1934.

Ara
stats