Art
Cultura 04/08/2015

França decomissa un Picasso "inexportable" propietat de Jaime Botín

'Cap de dona jove', valorat en 26 milions d'euros, ha aparegut en un vaixell a Còrsega a punt de ser exportat a Suïssa

Ara/ Agències
1 min
Jaime Botín / EFE

BarcelonaUna pintura de Picasso valorada en 26 milions d'euros, 'Cap de dona jove', ha estat decomissada per les autoritats franceses en un vaixell ancorat en un port Còrsega. L'obra és propietat del banquer Jaime Botín, que la va intentar exportar a Londres el 2012. Aleshores, el ministeri de Cultura va declarar l'obra "inexportable" per la seva importància com a tresor cultural.

La policia francesa ha decomissat la pintura quan estava a punt de ser traslladada a Suïssa, segons un comunicat dels agents duaners francesos. La pintura va cridar l'atenció dels agents del port esportiu de Calvi, a Còrsega, que van demanar els papers de l'obra. Un dels dos documents que va presentar el capità del vaixell va ser, precisament, el dictamen de l'Audiència Espanyola del maig del 2015 que determina que l'obra no pot abandonar el país.

La decisió judicial de l'Audiència Nacional avalava la resolució del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, del 26 de juliol del 2013, que assegurava que el quadre no es podia exportar perquè formava part del patrimoni nacional. L'origen del cas era la petició que havia fet la firma Christie's Ibérica el 2012 a la secretaria d'Estat per l'exportació definitiva del Picasso a Londres.

Segons el comunicat dels agents, Jaime Botín no era a bord del vaixell, però la nau, que viatja sota bandera britànica, és propietat del banc Santander. En l'ordre d'exportació no figura tampoc el nom de Botín. Les autoritats franceses esperen ara una petició de les seves homòlogues espanyoles per recuperar l'obra, adquirida per Botín el gener del 1997 a la Marlborough Fine Arts de Londres per a la seva col·lecció particular.

stats