Art
Cultura 21/10/2014

Els 6 últims grafitis malmesos de Banksy

Actes vandàlics o operaris despistats integren la llista de protagonistes que han fet malbé alguns dibuixos de l'artista britànic, des del Regne Unit fins a Austràlia, passant pels Estats Units

Ara
3 min

BarcelonaLes obres artístiques de Banksy (Bristol, Regne Unit, 1975) són tot un referent en el món del grafiti, però també causen polèmica i controvèrsia. No són poques les vegades que s'ha intentat fer malbé un dels seus dibuixos, tot i que, com que es troben en espais públics, de vegades també s'han destruït per error. Arran dels danys causats a l'última obra creada per l'artista aquest mateix dilluns a Bristol, repassem els cinc grafitis de Banksy més famosos per haver estat malmesos:

1. 'Art Buff', un dibuix fet la setmana passada a Folkestone, al sud-est d'Anglaterra, i cobert per les autoritats amb una làmina de plexiglàs, va aparèixer ple de pintura.

Última creació de Banksy / BANKSY.CO.UK

2. Dues obres fetes a la ciutat de Park City, Utah, van ser atacades per David W. Noll aquest setembre. Els desperfectes li van suposar una multa de 13.000 dòlars.

El grafiti de Banksy que el 2013 va ser malmès a Park City

3. Un mural fet el 2013 dins del projecte 'Millor a dins que a fora' a la ciutat de Nova York va acabar amb el cartell que sosté un dels nens pintats a la paret arrencat. El dibuix es va fer a la zona de Chinatown.

Obra del projecte 'Millor a dins que a fora', de Banksy

4. Un altre cas de debat va sorgir arran de la destrucció per error d'un grafiti seu a Melbourne, Austràlia, el 2012 per part d'uns obrers que estava valorat en 50.000 dòlars. El dibuix feia més de 15 anys que estava pintat al barri de Prahran.

Grafiti de Banksy a Melbourne el 2012

5. El 2009, uns operaris van començar a pintar una façana a Londres on hi havia una caricatura de la família reial britànica valorada en 300.000 dòlars. La imatge es va fer famosa perquè el grup de música Blur va utilitzar-la com a imatge de la cançó 'Crazy beat'.

Grafiti de Bansky que va servir per a la imatge de 'Crazy beat', de Blur

6. 'Spy Booth' ('Cabina espia'), fet el 2009 a la localitat britànica de Cheltenham, ja ha estat atacat dues vegades per actes vandàlics: es va escriure un nom sobre l'obra i es van ratllar les ulleres de sol que utilitza un dels espies que apareixen al dibuix. A més, hi ha quatre forats fets a la paret per intentar treure la làmina que les autoritats van col·locar per protegir-la.

Spy Booth, de Banksy

Les notícies de Banksy són freqüents a la xarxa, entre l'aparició de noves obres als carrers de diferents països del món, els danys que desconeguts hi fan i les notícies falses, com la d'aquesta setmana que afirmava que Banksy havia estat arrestat per les autoritats britàniques i que la seva identitat s'havia revelat per fi.

stats