LITERATURA
Cultura 29/06/2011

Bromera celebra el 25è aniversari

Jordi Nopca
2 min
La festa de celebració va comptar amb la presència del conseller  de cultura, Ferran Mascarell, i de l'escriptor Màrius Serra.

Un quart de segle editant llibres en català i des del País Valencià no és cosa fàcil. Si, ara per ara, només un 2% dels valencians llegeixen exclusivament en la llengua d'Ausiàs March -tal com recordava ahir Josep Gregori, editor i fundador de Bromera-, s'entén que la proesa és de dimensions heroiques. "La nostra vocació ha estat abastar aquesta mena d'utopia de tenir un fons literari potent i en català al País Valencià, amb la voluntat de no fer fronteres amb les demarcacions autonòmiques", va afegir l'editor.

1986Primera volada

Els inicis de l'editorial van ser modestos: el primer any només van publicar quatre títols. Bromera va tenir la sort que entre les primeres referències va editar L'últim roder , novel·la de Josep Franco que es va convertir en un èxit de vendes i que 25 anys després ha despatxat 75.000 exemplars.

1988Noves col·leccions i premis

Bromera va inaugurar la col·lecció de narrativa L'Eclèctica -que enguany arribarà a les 200 referències- amb una novel·la de Georges Simenon. Paral·lelament va començar a publicar llibres infantils a la col·lecció El micalet galàctic i va engegar el primer dels premis literaris ciutat d'Alzira, que aquest 2011 celebraran la 23a edició.

1998Apostar pels llibres de text

L'inici de la publicació de llibres escolars -sobretot de secundària- va tancar un cercle que s'havia anat eixamplant, per una banda, amb col·leccions per a adults de teatre, poesia i assaig, i per l'altra, amb un ventall cada vegada més ampli de col·leccions per a infants i joves.

2006L'arribada del 'bestseller' literari

"El professor , de Frank McCourt, va suposar la incorporació d'un autor molt conegut a l' Eclèctica ", va explicar Joan Carles Girbés, director de publicacions. Més endavant Bromera donaria a conèixer l'obra de premis Nobel com Naguib Mahfuz, Orhan Pamuk i Herta Müller.

2011Un present fructífer

Després de 1.800 llibres i 7 milions d'exemplars venuts, Bromera afronta els 25 anys amb la participació a la col·lecció de butxaca Portàtil , una nova col·lecció infantil, i la digitalització del fons.

stats