Música

C. Tangana munta una festa en els Grammy Llatins de Camilo, Rubén Blades i Juan Luis Guerra

L'autor d''El madrileño' i el productor Alizzz s'emporten tres premis

3 min
C Tangana i companyia durant l'actuació als Grammy Llatins a Las Vegas.

BarcelonaMolt repartits. Així han quedat els 53 premis de la 22a edició del Grammy Llatins. En la cerimònia celebrada aquest dijous a Las Vegas no hi ha hagut un dominador aclaparador, però sí mitja dotzena de triomfadors, com ara el colombià Camilo, el dominicà Juan Luis Guerra, el panameny Rubén Blades, el porto-riqueny Bad Bunny i el madrileny C. Tangana, que ha protagonitzat una de les actuacions més impactants de la nit. Tangana ha repetit el format del programa Tiny Disk i ha muntat una sobretaula per cantar Ingobernable amb Nathy Peluso, Antonio Carmona, Diego del Morao, Israel Fernández, Jorge Drexler, La Húngara, Natalia Lafourcade i Omar Apollo, entre d'altres. El disc El madrileño ha fet guanyar dos premis a C. Tangana: millor cançó de pop-rock per Hong Kong (la que canta amb Andrés Calamaro) i millor cançó alternativa per Nominao (amb Jorge Drexler). El disc ha tingut un tercer premi per a Alizzz (Cristian Quirante), el productor de Castelldefels que s'ha convertit en la mà dreta de Tangana: s'ha endut el Grammy a la millor enginyeria d'enregistrament. Els premis a Tangana i Alizzz es van donar en la part no televisada d'una gala presentada per Gloria Estefan.

També ha sigut especialment memorable l'actuació dels cubans Yotuel, Gente de Zona, Descemer Bueno i El Funky, que han cantat Patria y vida, la cançó que s'ha convertit en un himne de les protestes contra el govern cubà. Un dels seus compositors, el raper Maykel Castillo Osorbo, està empresonat a Cuba des del 18 de maig després de ser detingut en una manifestació. A més, Patria y vida ha guanyat el Grammy Llatí a la cançó de l'any. "El dediquem a tots els presos polítics", ha dit El Funky.

El cantant colombià Camilo, que tenia deu nominacions, ha acabat guanyant quatre gramòfons: el del millor disc de pop vocal per Mis manos, el de millor cançó de pop per Vida de rico, el de millor fusió/interpretació urbana per Tatoo (remix), compartit amb Rauw Alejandro, la parella de Rosalía, i un quart com a coautor de Dios así lo quiso, el tema interpretat per Juan Luis Guerra i Ricardo Montaner. Guerra també que s'ha endut el premi al millor àlbum de pop vocal tradicional per Privé, un al millor arranjament per la nova versió del seu clàssic Ojalá que llueva café i un al millor videoclip (versió llarga) per Entre mar i palmeras. Una altra llegenda de la música, Rubén Blades, que dimecres havia rebut un homenatge, ha guanyat dos Grammy amb dos discos diferents: àlbum de l'any per Salswing! i millor disc de salsa per Salsa plus!

Bad Bunny, l'amo urbà

Els premis principals dels Grammy Llatins no han sigut especialment generosos amb el reggaeton i el trap, ni en general amb les anomenades músiques urbanes. No ha tingut sort la cançó Todo de ti de Rauw Alejandro en la categoria d'enregistrament de l'any, que han guanyat Caetano Veloso i el seu fill Tom amb Talvez. Tampoc rep la recompensa de l'àlbum de l'any El último tour del mundo, de Bad Bunny, un premi que ha sigut per a Rubén Blades, un artista que als anys setanta va contribuir a la revolució de les músiques urbanes llatines amb la salsa feta de Nova York. I J Balvin, que va promoure un boicot als Grammy Llatins per la, segons ell, poca rellevància concedida a les músiques urbanes en les nominacions principals, s'ha quedat sense el guardó a la cançó de l'any a què optava amb Agua. Val a dir que aquest Grammy se l'ha endut Patria y vida, que, de fet, és música urbana de cap a peus, i per això també ha rebut el guardó a la millor cançó urbana.

Això sí, en les categories específiques, Bad Bunny ha guanyat el premi al millor disc de música urbana (a més del de millor cançó de hip-hop per Booker T) i Karol G el de millor interpretació de reggaeton per Bichota.

Podeu consultar aquí tots els guanyadors del Grammy Llatins 2021.

stats