Cultura
Cultura 14/09/2011

Sinde destitueix la directora del Centre de la Memòria Històrica per "pèrdua de confiança"

El Centre reuneix la documentació del període entre 1936 i 1978, entre la qual destaca l'arxiu de la Guerra Civil i els famosos papers de Salamanca

Efe
1 min

MadridLa ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha destituït María José Turrión perquè havia "perdut la confiança" en la directora del Centro Documental de la Memoria Histórica (CDMH) de Salamanca, segons fonts del ministeri de Cultura. Turrión sempre havia defensat que els famosos papers de Salamanca es quedessin a la població de Castella i Lleó. El darrer enviament de papers a Catalunya es va produir el passat 20 de juliol, amb els vots en contra dels representants de la Junta de Castella i Lleó i de l'Ajuntament de Salamanca.

En el penúltim capítol d'un procés de devolució que es va iniciar ara ja fa cinc anys ni la ministra de Defensa, Carmen Chacón ni Sinde van ser rebudes amb aplaudiments a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Mig centenar de representants de la Comissió de la Dignitat les esperaven amb estelades i amb el crit de "Menys fotos i més papers". Mascarell tampoc es va desfer en agraïments. El conseller de Cultura va lamentar que un greuge històric que es remunta al 1939 "s'hagi mantingut en temps de democràcia de manera innecessària i incomprensible".

Aquesta va ser la cara pública d'un dels molts episodis del complicat retorn dels papers de Salamanca. En l'àmbit més privat, Sinde va tenir una trifulca amb la directora del Centre de la Memòria Històrica. Mentre la ministra va anunciar a la família Cambó que es retornarien els papers del líder de la Lliga Regionalista, Turrión havia decidit que aquella caixa en concret es quedés a Salamanca. A darrera hora es va haver d'organitzar un darrer enviament.

stats