ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 04/12/2013

Cinc premis Butaca pels accents d''Els feréstecs'

Laura Serra
2 min

Barcelona"Felicitats als nominats... i als que treballeu", deia l'actriu Francesca Piñón en entregar un dels primers guardons de la nit. L'austeritat que predomina al sector i la banalització de la cultura van centrar els dards enverinats dels fundadors-presentadors dels premis Butaca, Glòria Cid i Toni Martín: " No proclaméis la libertad de volar, sino dad alas; no la de pensar, sino dad pensamiento ", van dir, recitant Unamuno. A la platea de la Sala Tallers del Teatre Nacional hi havia bona part del sector teatral, alguns també víctimes de l'humor corrosiu que impera a la gala.

Malgrat el fair play habitual en les dinou edicions -cal dir, però, que es van denunciar atacs a la comissió amb Vichy i rates a les portes de casa, cosa d'Àlex Rigola-, ahir hi havia dos grans contrincants: les obres Barcelona i Els feréstecs , nominades amb set i vuit guadons. I la balança, equilibrada fins a la recta final, es va decantar per l'obra dirigida per Lluís Pasqual, que es va endur cinc premis, entre els quals millor obra, direcció i actriu de repartiment, per a Laura Conejero. Pasqual, emocionat, va denunciar un "pla sàdic de destrucció conscient" de la cultura amb un vers de Neruda. Barcelona es va quedar amb tres guardons, el principal dels quals per a Emma Vilarasau -tot i que els va recollir tots tres el sofert autor, Pere Riera.

Smiley va ser l'altra obra vencedora de la nit, com a millor espectacle de petit format i millor text per a Guillem Clua i per al protagonista, Albert Triola, que va dir que se sentia "com la Júlia Roberts en la millor comèdia romàntica". Autor i intèrpret van destacar que "una cosa petita s'hagi fet gran i hagi creuat fronteres", ja que la comèdia de la Sala FlyHard ja té sis traducccions i quatre produccions en curs.

T'estimo ets perfecte... ja et canviaré va ser el musical vencedor d'aquests premis de votació popular i també es va endur Butaca l'actriu protagonista, Mercè Martínez. L'actor de musical vencedor va ser Toni Viñals per La flauta màgica de Dei Furbi. I seguint amb el capítol d'actors: Lluís Villaneva va ser reconegut per la feina com a secundari a El nom . Siena , de la companyia La Veronal, va rebre el premi de millor espectacle de dansa, i La dona vinguda del futur , d'obra familiar.

L'actriu Rosa Maria Sardà va rebre -platea dreta- el Butaca honorífic, que des d'aquest any pren el nom d'Anna Lizaran: "Seieu. Jo no m'emociono perquè tinc aquest caràcter. I en tinc quatre [Butaques]. Diré poques coses. Gràcies... Es pensen que m'enterraran!", va exclamar, divertida. I tot seguit es va posar el nas de pallasso i, emocionada, va deixar anar: "Ho diré amb paraules de l'Anna. Si es fa bé, també agrada. Quina merrrda!" Dos mites junts a escena per últim cop.

stats