Cinema

David Cronenberg, George Miller i Hirokazu Kore-eda, caps de cartell de Canes 2022

Ni rastre del rumorejat projecte de David Lynch ni del cinema català en la programació del festival francès

3 min
Viggo Mortensen a 'Crimes of the future'

BarcelonaDavid Cronenberg, George Miller i Hirokazu Kore-eda presentaran els seus nous treballs al pròxim Festival de Canes, que celebrarà la 75a edició del 17 al 28 de maig. L'anunci que ha fet aquest dimecres el director del festival, Thierry Fremaux, ha posat fi als rumors que apuntaven a la presència d'una misteriosa pel·lícula que David Lynch havia rodat en secret. No hi ha cap projecte del creador de Twin Peaks però sí noves pel·lícules de cineastes nord-americans contemporanis tan imprescindibles com James Gray, Kelly Reichardt i Ethan Coen, que presentarà fora de competició la primera pel·lícula que dirigeix sense el seu germà Joel, Trouble in mind, un documental sobre Jerry Lee Lewis.

La competició oficial inclourà cinc cineastes que ja han guanyat la Palma d'Or en el passat: els belgues Jean-Pierre i Luc Dardenne, que en tenen dues –per Rosetta i El fill–, el romanès Cristian Mungiu –per Quatre mesos, tres setmanes i dos dies–, el suec Ruben Östlund –per The square– i el japonès Kore-eda –per Un assumpte de família–, que torna a Canes amb Broker, una pel·lícula rodada a Corea protagonitzada per Song Kang-ho, un dels actors de Paràsits. Altres cineastes importants que lluitaran per la seva primera Palma d'Or són els francesos Claire Denis amb Stars at noon –la seva segona pel·lícula de l'any després de presentar Fire a la Berlinale– i Arnaud Desplechin amb Frère et soeur, el coreà Park Chan-wok amb Decision to leave, i el veterà director polonès Jerzy Skolimowski, que hi presentarà un film protagonitzat per un burro, Hi ha.

El festival ja havia anunciat que no convidaria delegacions russes ni cineastes vinculats al règim del Putin. No és el cas del rus Kirill Serebrennikov, perseguit durant anys per les autoritats del seu país, i que fa poc va abandonar Rússia per instal·lar-se a Berlín. Serebrennikov competirà per la Palma d'Or amb un film sobre Txaikovski i la seva dona, Antonina Miliukova, i fora de competició es veurà el nou documental de l'ucraïnès Serguei Loznitsa, The natural history of destruction. Ucraïna també estarà representada a la paral·lela Un Certain Regard per l'opera prima Butterfly vision, de Maksim Nakonetxni.

Múscul hollywoodià a La Croisette

Crimes of the future, la primera pel·lícula de David Cronenberg en vuit anys, serà una de les grans atraccions del festival, tant per l'expectativa que desperta cada nou projecte del canadenc com per un repartiment que inclou Léa Seydoux, Kristen Stewart i Viggo Mortensen. Les catifes vermelles també estaran ben servides amb l'elenc d'Armageddon time, de James Gray, que inclou Anne Hathaway, Cate Blanchet i Anthony Hopkins, i Michelle Williams es passejarà per La Croisette de la mà del Showing time de Kelly Reichardt, una de les tres úniques directores de la competició oficial juntament amb Claire Denis i Valeria Bruni-Tedeschi.

Però els títols que acapararan més titulars seran probablement els dos que ja s'han anunciat fora de competició: el biopic Elvis de Baz Luhrmann, amb Tom Hanks interpretant al mànager d'Elvis, i Top Gun: Maverick, seqüela de la popular cinta d'acció dels 80. Amb motiu de l'estrena, el festival organitzarà un homenatge a l'actor Tom Cruise "pel seu compromís amb la qualitat del cinema nord-americà de les últimes dècades". L'interès també estarà en el retorn de George Miller a Canes set anys després d'arrasar al festival amb Mad Max. Fury road. Idris Elba i Tilda Swinton protagonitzen la nova pel·lícula del director australià, que Fremaux ha definit com "una pel·lícula increïble venint de Miller, una reflexió sobre la història del món, la seva evolució i el seu probable final".

Entre les perles amagades de la programació destaca Irma Vep, d'Olivier Assayas, que no és un remake de la seva pel·lícula del mateix títol sinó una nova sèrie connectada d'alguna manera amb l'univers d'aquell film. A Canes es veuran dos episodis de la sèrie protagonitzada per Adria Arjona, Jerrod Carmichael i Alicia Vikander. A la lletra petita destaquen també obres com Moonage daydream, de Brett Morgen, elaborada a partir de material d'arxiu inèdit sobre David Bowie, i la pel·lícula per a televisió de Marco Bellocchio Esterno notte, sobre l'assassinat d'Aldo Moro a càrrec de les Brigades Roges. La inauguració serà el remake francès que ha dirigit Michel Hazanavicius de la comèdia zombi japonesa One cut of the dead.

No hi ha, de moment, cap representant català ni espanyol en la programació, tot i els rumors de les últimes setmanes que apuntaven a les noves pel·lícules d'Albert Serra, Jaime Rosales i Pilar Palomero. De totes maneres, encara podrien entrar a la programació del festival o de les seves seccions paral·leles, que en les pròximes setmanes anunciaran més títols. I si no, encara queda la carta dels festivals paral·lels: la Quinzena dels Realitzadors i la Setmana de la Crítica. El que no sembla que hagi d'aparèixer, ni ara ni més endavant, és "la pel·lícula misteriosa de David Lynch" de què parlaven mitjans seriosos com Variety, a la qual potser caldria referir-se com "la pel·lícula fantasma de David Lynch".

stats