Guardons

Globus d'Or 2024: 'Oppenheimer' s'imposa en el duel 'Barbenheimer'

'La societat de la neu', de J.A. Bayona, s'ha quedat sense el premi a millor pel·lícula de parla no anglesa, que ha sigut per a 'Anatomía de una caída'

6 min
Cillian Murphy i Robert Downey Jr., actors d''Oppenheimer'

BarcelonaEl duel entre Oppenheimer i Barbie als Globus d'Or s'ha saldat amb victòria per a la pel·lícula de Christoper Nolan sobre el pare de la bomba atòmica. La cinta s'ha endut el premi a millor drama i a millor direcció per a Christopher Nolan, a més de dos guardons d'interpretació i el premi a la millor banda sonora en la 81a edició dels Globus d'Or, celebrada aquesta matinada a Los Angeles. En total la cinta ha recollit cinc estatuetes.

Cillian Murphy, millor actor dramàtic per Oppenheimer, ha definit Cristopher Nolan com un director visionari i li ha agraït la seva fe en ell, materialitzada en les sis pel·lícules que han fet junts. L'irlandès també ha tingut paraules d'agraïment per a un altre dels guanyadors de la nit, Robert Downey Jr., millor actor de repartiment. L'actor ha aconseguit despertar una bona quantitat de rialles quan ha explicat que arran de la pel·lícula moltes persones li han dit que la seva actuació és "irreconeixiblement subtil". "Estimats companys nominats, no fem veure que això és un compliment", ha exclamat.

Los asesinos de la luna s'ha hagut de conformar amb un únic guardó, el de millor actriu per a Lily Gladstone, que ha començat l'agraïment amb unes paraules en la llengua de la comunitat nadiua americana dels peus negres, de la qual forma part. La intèrpret ha reivindicat una ficció cada cop més inclusiva. El seu discurs ha estat un dels pocs moments mínimament emotius de la nit. "La meva victòria és una victòria històrica que no només em pertany a mi", ha remarcat l'actriu en referència al fet de ser la primera intèrpret nadiua americana a guanyar aquest premi.

En l'apartat de comèdia i musical s'ha imposat Pobres criaturas, del grec Yorgos Lanthimos, que ha aprofitat l'ocasió per manifestar la seva admiració per Bruce Sprinsgteen, present a la gala. La pel·lícula també ha sumat premi per a la seva protagonista, Emma Stone. L'actriu, una veterana dels Globus d'Or –amb un total de vuit nominacions–, ha explicat que el seu personatge li ha fet veure la vida d'una manera diferent.

El millor actor de comèdia ha sigut Paul Giametti per Los que se quedan, d'Alexander Payne, que ha dedicat el premi a professors i educadors, la professió del seu personatge. "Els professors són bona gent, els hem de respectar. Fan una feina important, una feina difícil", ha remarcat. En el discurs d'agraïment, Giamatti ha fet una picada d'ullet a Da'Vine Joy Randolph, que s'ha endut el premi a la millor actriu secundària per la mateixa pel·lícula.

Paul Giamatti
Da'Vine Joy Randolph

Una de les sorpreses de la nit ha sigut el premi a millor guió per a Justine Triet i Arthur Harari per Anatomía de una caída, imposant-se a altres candidats en principi amb més possibilitats, com Oppenheimer o Pobres criaturas. Després d'endur-se aquest guardó, la coronació com a millor pel·lícula de parla no anglesa era quasi segura, com finalment ha sigut. El triomf de la pel·lícula francesa ha deixat sense premi La societat de la neu, de J.A. Bayona.

En el duel Barbenheimer, Barbie té el consol d'haver guanyat el premi a millor èxit de taquilla i a la millor cançó. De les tres nominacions que tenia en aquesta categoria, la guanyadora ha estat What was I made for?, de Billie Eilish i el seu germà Finneas.

Amb els problemes de credibilitat teòricament superats, la gala dels Globus d'Or ha optat per mantenir-se sobre el guió i sense gaires estridències. Els pocs moments rellevants pel que fa a la presentació de l'humorista Jo Koy han estat compensats per instants més o menys graciosos o curiosos protagonitzats per les estrelles assistents a la gala. Entre ells, Jennifer Lawrence dient a càmera que si no guanyava marxava o Timothée Chalamet i Kylie Jenner acaramel·lats.

Una de les assistents que més expectativa ha generat ha estat Taylor Swift, de qui s'han seguit al minut les seves reaccions, com quan ha fet aixecar l'auditori per celebrar el premi a Barbie. A la cantant no li han fet gaire gràcia els acudits que el presentador ha fet sobre ella i la seva parella, el jugador de futbol americà Travis Kelce. Swift ha posat cara de circumstàncies quan Jo Koy ha dit: "La diferència entre els Globus d'Or i un partit de la NFL és que als Globus d'Or enfoquem menys Taylor Swift".

L'any passat, arran de les acusacions de corrupció, l'Associació de Premsa Estrangera de Hollywood es va desfer i els Globus d'Or van ser venuts a uns nous propietaris, Eldridge Industries i Dick Clark Productions. En la nova etapa dels premis hi voten 300 periodistes de 75 països i hi ha una quota de diversitat racial del 60%.

L'any de 'Succession'

Era un secret conegut, però no es pot dir blat fins que és al sac i ben lligat: Succession, amb la seva última temporada, s'ha convertit en la millor sèrie dramàtica de l'any, un premi que han entregat les estrelles de Suits, el drama legal de fa onze anys que torna a estar de moda gràcies a Netflix. El drama sobre les disputes familiars i empresarials de la HBO i Jesse Armstrong no només ha guanyat el premi gros sinó que s'ha endut els principals en les categories d'interpretació.

Matthew Macfadyen, Sarah Snook i Kieran Culkin, de 'Succession'.

Sarah Snook ha pujat a l'escenari per recollir el premi a la millor actriu pel paper de Shiv Roy i ha confessat estar sobrepassada pel reconeixement. Un dels premis més celebrats de la nit ha sigut el de Kieran Culkin per fer del petit de la cobdiciosa família Roy, de Succession. L'actor ha recordat que el van nominar al Globus d'Or per primera vegada fa vint anys i ha confessat que creia que mai pujaria a l'escenari per recollir un premi d'aquest tipus. "Ser aquí és una sensació molt bona", ha exclamat l'actor, que ha afegit un humorístic "Fote’t, Pedro", en referència al seu rival de categoria, Pedro Pascal, nominat per The last of us.

Ayo Edeberi i Jeremy Allen White.

En comèdia, triomf total per a The Bear, triada la millor sèrie en aquesta categoria. Jeremy Allen White, actual parella de Rosalía, s'ha endut el premi a millor actor de comèdia per The Bear, una sèrie que encaixa poc en una categoria d'humor. L'actor, que està en plena explosió professional, ha optat per un discurs d'agraïment estàndard en què s'ha limitat a donar les gràcies als seus companys de repartiment. De fet, l'equivalent femení ha sigut per a l'altra gran protagonista de la sèrie, Ayo Edebiri, que dona vida a la Sidney, la xef que fa parella professional amb el Carmy (Allen White).

Els guardons a les millors interpretacions de repartiment han reconegut l'australiana Elizabeth Debicki per donar vida a Lady Di a The Crown i el britànic Matthew Macfadyen per Succession, que ha estat rebut amb una gran ovació. "He adorat cada segon que he passat interpretant aquesta estranya i meravellosa taca de greix humana que és Tom Wambsgans", ha dit. Un altre britànic, Ricky Gervais, ha guanyat el premi per millor actuació de stand up, però no ha pogut assistir a la sala. Sense l'assistència de Gervais, Hollywood ha pogut respirar tranquil: s'han estalviat els habituals dards de l'humorista contra el públic.

En l'apartat de minisèrie ple per a Bronca (Beef), que s'ha endut els premis a millor minisèrie o telefilm i a millor actriu i actor per a Ali Wong i Steven Yeung.

Tots els premis

Cinema

Millor pel·lícula dramàtica

Oppenheimer, de Christopher Nolan.

Millor actriu dramàtica

Lily Gladstone per Los asesinos de la luna.

Millor actor dramàtic

Cillian Murphy per Oppenheimer.

Millor pel·lícula musical o comèdia

Pobres criaturas, de Yorgos Lanthimos.

Millor actriu de pel·lícula musical o comèdia

Emma Stone per Pobres criaturas.

Millor actor de pel·lícula musical o comèdia

Paul Giamatti per Los que se quedan.

Millor actriu de repartiment

Da'Vine Joy Randolph per Los que se quedan.

Millor actor de repartiment

Robert Downey Jr. per Oppenheimer.

Millor èxit de taquilla

Barbie, de Greta Gerwig.

Millor pel·lícula d’animació

El chico y la garza, de Hayao Miyazaki.

Millor pel·lícula en llengua no anglesa

Anatomía de una caída, de Justine Triet.

Millor director

Christopher Nolan per Oppenheimer.

Millor guió

Justine Triet i Arthur Harari per Anatomía de una caída.

Millor banda sonora

Oppenheimer.

Millor cançó original

What was I made for?, de Billie Eilish O'Connell & Finneas.

Sèries de televisió

Millor sèrie dramàtica

Succession.

Millor actriu de sèrie dramàtica

Sarah Snook per Succession.

Millor actor de sèrie dramàtica

Kieran Culkin per Succession.

Millor sèrie musical o comèdia

The Bear.

Millor actriu de sèrie musical o comèdia

Ayo Edebiri per The Bear.

Millor actor de sèrie musical o comèdia

Jeremy Allen White per The Bear.

Millor minisèrie o telefilm

Beef.

Millor actriu de minisèrie o telefilm

Ali Wong per Beef (Netflix).

Millor actor de minisèrie o telefilm

Steven Yeung per Beef (Netflix).

Millor actriu de repartiment

Elizabeth Debicki per The Crown.

Millor actor de repartiment

Matthew Macfadyen per Succession.

stats