Cinema

'Anora', una extraordinària Palma d'Or dedicada "a tots els treballadors sexuals del món"

La madrilenya Karla Sofía Gascón, protagonista del musical 'Emilia Perez', primera actriu trans que triomfa al Festival de Canes

3 min
Sean Baker amb la Palma d'Or del Festival de Canes

Enviat especial a CanesL'extraordinària Anora, de Sean Baker, ha guanyat aquest dissabte la Palma d'Or del Festival de Canes. Era, ras i curt, la millor pel·lícula vista al festival, un film que barreja la comèdia, el thriller i el drama i que s'ha endut el premi gros del festival de cinema més prestigiós del món. El jurat, presidit per Greta Gerwig, ha guardonat aquesta història imprevisible i mutant que protagonitza l'Ani, que treballa com a ballarina en un local de lap dance i escort ocasional fins que un dia troba el seu príncep blau: el fill eixelebrat d'un oligarca rus, un marrec amb molts diners i poques responsabilitats amb qui s'acaba casant a Las Vegas. És una pel·lícula que parla de la resiliència que existeix en els ambients més sòrdids, i dels contrastos extrems d'una societat dissenyada a mesura per als més privilegiats.

Anora és també una experiència cinematogràfica intensa i apassionant que confirma el seu director, Sean Baker, com el gran cronista del costat fosc del somni americà, dels desposseïts que el capitalisme deixa enrere però que el director retrata sense jutjar-los, protegint sempre la seva dignitat com a persones. Amb la Palma d'Or a la butxaca, ningú pot discutir que Baker és el gran director humanista del cinema nord-americà actual. I l'autor de The Florida project, Red rocket o Tangerine ha defensat des de l'escenari la importància de "lluitar per mantenir el cinema amb vida, i això vol dir fer pel·lícules perquè es vegin al cinema", i ha dedicat el premi "a tots els treballadors sexuals del passat, el present i el futur". Fa uns dies, durant la presentació del film, Baker ja s'havia pronunciat com a partidari de la legalització del treball sexual.

El director ha rebut la Palma d'Or de mans de George Lucas, que acabava de rebre una Palma d'Or honorífica per la seva carrera. A Lucas l'hi ha lliurat el seu vell amic Francis Ford Coppola, que també competia al Festival de Canes amb Megalopolis però que no ha rascat cap premi del palmarès. Després d'Anora, l'altra triomfadora del festival ha sigut Emilia Perez, el musical narco de Jacques Audiard, que s'ha endut el Premi del jurat i el premi a la millor interpretació femenina, que ha sigut col·lectiu per a totes les actrius del film (Zoe Saldaña, Selena Gomez...) però que ha recollit només la madrilenya Karla Sofía Gascón, que interpreta el personatge titular, i s'ha convertit en la primera actriu trans que triomfa a Canes. La intèrpret ha dedicat al premi a "totes les persones trans que cada dia som denigrades". I ha afegit: "Segurament, quan demà llegiu aquesta notícia, estarà plena de comentaris d'odi. Però us vull enviar un missatge d'esperança. Com Emilia Pérez, tots podem canviar. Així que canvieu, cabrons".

Karla Sofía Gascón al Festival de Canes.

El palmarès l'han completat els premis a la millor direcció per al portuguès Miguel Gomes per Grand tour, fascinant i poètic equilibri entre la ficció i el documental ambientat al Sud-est asiàtic; el premi al millor actor per a Jesse Plemons pel seu treball a les tres històries pertorbadores de Kinds of kindness, de Yorgos Lanthimos; el Gran Premi del jurat per a l'índia All we imagine as light, un drama delicat i primera ficció de la jove Payal Kapadia; el premi al millor guió per a Coralie Fargeat per la impactant odissea de terror corporal extrem de The Substance i un premi especial per a The seed of the sacred fig, de l'iranià Mohammad Rasoulof, que acaba d'exiliar-se a Europa fugint d'una condemna a fuetades i vuit anys de presó. El seu és un film imperfecte i irregular, però veure el director a l'escenari recollint un premi quan fa unes setmanes travessava el desert en secret fugint de la repressió brutal del règim iranià és, sens dubte, una de les grans històries d'aquesta edició del Festival de Canes.

Palmarès del Festival de Canes

Palma d'Or

  • Anora, de Sean Baker

Gran Premi

  • All we imagine as light, de Payal Kapadia

Premi del jurat

  • Emilia Perez, de Jacques Audiard

Millor direcció

  • Miguel Gomes, per Grand tour

Millor actor

  • Jesse Plemons per Kinds of kindness

Millor actriu:

  • El repartiment femení d’Emilia Perez

Premi especial:

  • The seed of the sacred, de Mohammad Rasoulof

Millor guió

  • Coralie Fargeat per The Substance
stats