Cinema

Pedro Almodóvar, Pedro Pascal i Ethan Hawke imposen la llei del desig al ‘western’

El Festival de Canes estrena el curt 'Extraña forma de vida', que protagonitzen Pedro Pascal i Ethan Hawke

3 min
Ethan Hawke i Pedro Almodóvar

Canes (França)Fa un parell de dècades, uns productors nord-americans van oferir a Pedro Almodóvar dirigir una pel·lícula a partir del conte d'Annie Proulx Brokeback mountain sobre la relació homosexual entre dos cowboys. El manxec va rebutjar l'oferta i el projecte va acabar a les mans d'Ang Lee. En una de les escenes, quan ja fa una pila d'anys que els dos cowboys es veuen d'amagat de les seves famílies, un d'ells (Jake Gyllenhaal) li proposa a l'altre (Heath Ledger) d'anar-se'n a viure junts. “I si tu i jo tinguéssim un ranxo en algun lloc amb un grapat de vaques? Seria una bona vida”, li diu. Però Ledger s'hi nega. “Dos homes vivint junts? Ni parlar-ne”.

La resposta d’Almodóvar al Brokeback mountain de Lee s’ha presentat aquest dimecres al Festival de Canes: Extraña forma de vida, títol que remet al fado d’Amália Rodriguesen versió de Caetano Veloso– que sona al principi, és un western de mitja hora on dos homes que de joves van tenir un afer (Ethan Hawke i Pedro Pascal) es retroben després de molts anys sense veure’s. Un dia van somiar amb una vida junts en un ranxo, lluny del món i els prejudicis. Ara l'un és el xèrif d’un poble i l'altre el pare del sospitós d'un assassinat. I, tanmateix, la tensió sexual entre els dos és patent des de l’encaixada de mà i es desborda durant un sopar íntim a casa del xèrif en què el vi i les insinuacions reactiven el foc del desig.

Ethan Hawke, Pedro Almodóvar i Pedro Pascal al rodatge d''Extraña forma de vida'

El curt demostra la capacitat del manxec per portar un gènere tan codificat com el western al seu terreny: tot i l’ambientació i algun tiroteig puntual, Extraña forma de vida és pur Almodóvar, que torna a explorar com la llei del desig reescriu al seu caprici les regles de la moral i els vincles de sang. I fins i tot té el punt d’artifici inherent a l’univers almodovarià gràcies al colorit vestit de Pedro Pascal, un cowboy que vesteix la firma de moda Saint Laurent, productors del curtmetratge. Almodóvar és un cinèfil que es coneix a la perfecció la història del western clàssic –aquell homenatge a Johnny Guitar que obria Mujeres al borde de un ataque de nervios és història del cinema– i no es talla a l’hora d’introduir referències al gènere, alguna fins i tot massa òbvia com el plànol del llindar de la porta de Centaures del desert.

En el fons, quan millor funciona Extraña forma de vida, que tindrà distribució comercial de llarg i arribarà els cinemes el 26 de maig, és quan Almodóvar es tanca en una habitació amb els seus personatges (magnífics tots dos, sobretot Pascal) i explora la seva química, romanticisme i contradiccions. El final del curt és rodó, però deixa espai per continuar el relat sobre els personatges, tot i que Almodóvar té altres projectes al cap: a Canes ha confirmat que el seu nou treball serà un llargmetratge en anglès que rodarà a Nova York amb actors anglosaxons. "Són bàsicament dues dones en una situació extrema i tot és contemporani, no cal fabricar grans decorats i això és molt important per a mi", ha explicat Almodóvar, que l’any passat es va excusar de dirigir l’adaptació de Manual per a dones de fer feines, perquè no estava en condicions físiques per assumir la complexitat de la producció.

Tràiler d''Extraña forma de vida'
stats