Cinema

Els protagonistes del 'Romeu i Julieta' del 1968 demanden l'estudi Paramount per explotació sexual

Olivia Hussey i Leonard Whiting reclamen 471 milions pels danys que els va causar aparèixer despullats en una escena del film

ARA
2 min
Leonard Whiting i Olivia Hussey a 'Romeu i Julieta'

BarcelonaEls actors Olivia Hussey i Leonard Whiting, que el 1968 van protagonitzar la pel·lícula de Franco Zeffirelli Romeu i Julieta, han demandat els estudis de cinema Paramount per explotació infantil per una escena en què surten despullats. Els dos intèrprets, que tenien 15 i 16 anys en el moment dels fets, reclamen 500 milions de dòlars (471 milions d'euros) i denuncien que Zeffirelli els va manipular per aparèixer nus a la pel·lícula. Hussey, que ara té 71 anys, i Withing, que en té 72, van presentar la denúncia divendres passat al jutjat superior de Santa Monica, a Califòrnia.

A la demanda, els dos actors asseguren que Zeffirelli els havia assegurat que no serien filmats despullats i que interpretarien l'escena de llit amb roba interior de color carn, però que després els va exigir que la interpretessin despullats amb maquillatge perquè, si no, "la pel·lícula fracassaria". Romeu i Julieta, aclamada per ser la primera adaptació de l'obra de Shakespeare amb actors d'edats pròximes a les dels personatges, va estar nominada a quatre Oscars –només va guanyar el de millor fotografia i vestuari– i va ser un èxit de públic que va llançar la carrera cinematogràfica internacional de Zeffirelli, que també va ser nominat a l'Oscar. El director italià, especialista en adaptacions de clàssics, va morir el 2019.

Cartell de 'Romeu i Julieta'

Hussey i Whiting denuncien que han patit angoixa emocional des de l'estrena del film i que filmar la seqüència del nu va limitar les seves oportunitats laborals. "Les imatges de menors despullats són il·legals i no haurien d'exhibir-se", va declarar a Variety l'advocat dels actors, Solomon Greseb. Segons el mànager dels actors, Tony Marinozzi, "el que els van dir i el que va passar són dues coses diferents". "Ells confiaven en el Franco –assegura Marizzotti–. Van creure que no violaria la confiança que li tenien. Era el seu amic i, francament, amb 16 anys, què podien fer? No tenien més opcions. No existia el Me Too".

La demanda s'ha pogut presentar emparada sota la llei de víctimes infantils de Califòrnia, que permet a les víctimes d'abús infantil presentar demandes civils i que recentment va suspendre temporalment els terminis de prescripció per a les denúncies més antigues d'abusos sexuals a menors.

stats