Cultura
Cultura 15/06/2021

Una cobla es disfressa de militars i desafina l'himne espanyol davant una paradeta de Vox

Els protagonistes de la paròdia són el grup català Biflats

ARA
2 min

Els membres d'una cobla, vestits de militars, han desfilat davant la paradeta de Vox a Blanes aquest dilluns per dedicar-los l'himne d'Espanya "que es mereixen": totalment desafinat i irreconeixible. Rere la paròdia, que s'ha fet viral a les xarxes, hi ha el grup Biflats, que estava gravant el videoclip d'un dels seus nous temes (Pixapins) i que, de casualitat, s'ha trobat la carpa del partit d'extrema dreta. "En aquell moment al nostre productor se li ha ocorregut la idea que ens plantéssim allà", explica l'Èdgar Massegú, lletrista de la formació musical i que en les imatges està tocant el clarinet groc. "Els hem demanat els papers i les credencials, com ells exigeixen que es faci a les persones racialitzades, però el millor de tot és que com que alguns portàvem la bandera espanyola a la roba s'han pensat que estàvem de part seva", relata Massegú.

💥

La versió de l'himne que es mereix @vox_es 👻

Posted by Biflats on Monday, June 14, 2021

El músic es complau "d'haver-los marcat un gol" malgrat "les clares evidències": les espardenyes de veta a conjunt amb la roba militar i el clarinet groc. Més enllà d'escarnir els seguidors d'Abascal, l'objectiu de la perfomance improvisada és mostrar com la cobla no només es redueix a "les sardanes". "Pot servir de performance artística i amb finalitats humorístiques, fins i tot", assegura Massegú. De fet, aquest és el caràcter de Biflats, que juga amb la paròdia i la sàtira a les seves lletres per acostar-les als joves i portar la cobla més enllà de Catalunya. El videoclip que estaven gravant és el de la cançó Pixapins, que parla sobre el turisme autòcton i forma part del seu nou disc Fanfarrona.

Biflats es reivindica com la primera cobla amb reminiscències balcàniques a Catalunya. No ha renunciat mai a ser una formació gran, de 13-14 persones, i ja porta tres discos a l'espatlles. Ara bé, com a gran part del món de la cultura, la pandèmia els ha passat factura i, malgrat les ajudes, molts dels membres del grup han hagut de reinventar-se i buscar-se la vida fent altres actuacions.

stats