Cultura 07/04/2021

Com s'ha aconseguit portar Johnny Depp al BCN Film Fest?

L'actor de Hollywood i Isabelle Huppert seran les grans estrelles del festival dels Cinemes Verdi

3 min
Johnny Depp al Festival de Berlín presentant 'El fotógrafo de Minamata'

BarcelonaS'han guardat la notícia fins a la setmana abans del festival per assegurar-se que ho tenien ben lligat: Johnny Depp i Isabelle Huppert seran els convidats estrella del BCN Film Fest, que tindrà lloc del 15 al 23 d'abril als Cinemes Verdi. Una de les grans actrius europees de les últimes dècades i un autèntic ídol del Hollywood més iconoclasta i rocker. És una gran fita per a un festival que va néixer amb fam d'estrelles i catifes vermelles des de la primera edició del 2017, marcada per la visita de Richard Gere. Des de llavors, per una cosa o per l'altra, el festival no havia pogut comptar amb convidats que evoquessin amb tanta nitidesa aquesta idea de glamur, molt menys en l'edició anterior, celebrada poc després del primer confinament. Però amb Huppert, i sobretot amb Depp, el BCN Film Fest fa un salt endavant important, especialment tenint en compte el context pandèmic.

“És una notícia que alegrarà molta gent. La ciutat necessita estímuls com aquest, no passa cada dia que ens visiti un dels actors més populars del món”, explica una radiant Conxita Casanovas, directora del BCN Film Fest. També està molt contenta per la visita d'Isabelle Huppert, “sobretot en un moment en què molt actors no poden viatjar”, però la visita de Johnny Depp li fa especial il·lusió per la seva condició de “mite intergeneracional” que no necessita presentació.

Les claus d'un fitxatge “fàcil”

Depp serà a Barcelona el divendres 16 d'abril per presentar la projecció als Verdi d'El fotógrafo de Minamata, biopic sobre el fotògraf Eugene Smith centrat en el seu famós últim reportatge per a la revista Life sobre les víctimes dels abocaments tòxics del poblet japonès de Minamata. No és una pel·lícula més per a Depp, que també és productor de la cinta i ja la va presentar a la Berlinale, on va parlar de la “fascinació” que sentia pel personatge, que apareix retratat en la seva etapa més alcoholitzada i cínica. Les ganes de defensar la pel·lícula –rebuda amb tebior per la crítica– és una de les claus perquè l'actor pugui ser a Barcelona presentant-la. A més, no ha costat posar d'acord el festival i la distribuïdora del film per córrer amb les despeses, ja que són la mateixa empresa, A Contracorriente Films.

Una altra clau és que, segons confirma Casanovas, Depp no haurà de venir dels Estats Units, sinó de més a prop. El festival no pot revelar des d'on exactament, però és fàcil de deduir, ja que l'actor té diverses cases a França, on va viure molts anys amb la seva exparella, Vanessa Paradis. De fet, Depp ja va participar en un festival espanyol fa uns mesos, el de Sant Sebastià, on va viatjar per presentar el documental Crock of gold, bebiendo con Shane McGowan, del qual és productor. Curiosament, el documental sobre el cantant dels Pogues s'estrenarà comercialment el mateix 16 d'abril, potser també als Cinemes Verdi, però la visita de l'actor no hi està relacionada.

En l'operació per portar Depp a Barcelona també ha sigut important que ell no hagi fet cap exigència fora del normal, com sí que fan altres estrelles del seu nivell. Simplement ha demanat l'habitual suite en un hotel de cinc estrelles que el festival no pot revelar. “No ha demanat res que no sigui estrictament necessari”, assegura Casanovas. “Ho ha fet tot fàcil i no ha donat cap senyal de ser problemàtic. Les úniques dificultats de la negociació han tingut a veure amb la inestabilitat de la situació pandèmica, que complica la logística dels viatges. Suposo que, simplement, tenia ganes de venir, per la pel·lícula i per tornar a veure la ciutat”.

Retrobament a Barcelona

Depp ja va ser Barcelona el 1994 presentant A qui estima, en Gilbert Grape? Casanovas ho recorda perfectament perquè és periodista cinematogràfica i el va entrevistar. Assegura que no el va “impressionar” perquè no és “gens mitòmana” .“Però em va tractar superbé, no em va decebre gens –diu–. Era l'època en què podies fer 30 minuts d'entrevista i no se'm van fer llargs”. Ara tindrà ocasió de retrobar-se amb l'actor en l'habitual sopar de la directora del festival amb les estrelles que el visiten. “Però haurà de ser un sopar íntim, eh? Que amb les restriccions del covid no s'hi pot ajuntar molta gent, en una taula”, diu múrria. Qui no tingui cita amb Depp s'haurà de confirmar amb la projecció d'El fotógrafo de Minamata als Verdi presentada per Depp. Les entades de la sessió –i totes les altres del festival– sortiran a la venda aquest dijous al preu popular de 2,90 euros.

Un convidat polèmic?

A diferència de la visita de Johnny Depp al Festival de Sant Sebastià, la del BCN Film Fest arribarà després de la sentència d'un tribunal britànic en contra de l'actor per la seva querella contra un diari britànic que l'havia titllat de "maltractador d'esposes". El jutge va rebutjar la querella presentada per Depp argumentant que el rotatiu havia demostrat que el que deia l'article era "substancialment cert". Casanovas no creu que la controvèrsia del judici enterboleixi la participació de Depp al festival. "Nosaltres hem convidat Johnny Depp a presentar una pel·lícula, no a parlar de la seva vida privada –diu–. Crec que hem de ser molt curosos amb això, sobretot quan hi ha judicis pel mig. I jo crec en separar la vida privada de l'artística".

stats