CULTURA
Cultura 10/06/2011

El CoNCA conclou que llei òmnibus no garanteix "la gestió neutral i no partidista" de la cultura

El document diu que es fa "un canvi de model de gestió" de la cultura amagant-la en l'aparença d'una llei d'estalvi econòmic

Laura Serra
1 min
Francesc Guardans, Artur Mas i Ferran Mascarell als Premis Nacionals de Cultura

BARCELONAEl CoNCA ha presentat avui, a petició de la conselleria de Cultura, el seu informe sobre la reforma que ha plantejat el conseller Ferran Mascarell d'algunes institucions culturals. I l'informe és implacable: "no pot ser favorable" perquè "implica una transformació del model de gestió de la cultura absolutament centralitzada" que "suposa un retrocés en les garanties de gestió neutral i no partidista de la cultura".

El president del CoNCA, Francesc Guardans, ha dit a l'ARA que "la llei diu que vol fer una cosa i en fa una altra, i amb el que fa no hi estem d'acord". Les crítiques que especifica l'informe assenyalen una gestió excessivament centralitzada, la reducció de les competències decisòries del CoNCA i de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), la disminució de les competències d'assessorament i impuls de les polítiques culturals i "implica la concentració de tota la política de foment cultural en un únic òrgan [l'ICIC] que concentra la creació i les empreses culturals". L'informe assenyala que es concep la cultura només com una indústria.

El període d'al·legacions a la llei per als ciutadans acabarà el 20 de juny, data en què els escriptors i la ILC i probablement també el CoNCA presentin les seves al·legacions com a entitats i òrgans afectats.

stats