Cultura 08/05/2018

El bisbat i el Museu de Lleida presenten al·legacions contra la reclamació del bisbat de Barbastre-Montsó

Al·leguen que les adquisicions de les 111 obres en litigi estan acreditades i que estan protegides per la llei del patrimoni català com a col·lecció unitària

Ara
1 min
El frontal de Tresserra, una de les 111 obres que el bisbat de Barbastre-Montsó reclama ara a Catalunya als tribunals civils. Està datat de la segona meitat del segle XIII.

BarcelonaEl consorci del Museu de Lleida i el bisbat de Lleida han presentat aquest dimarts un escrit de contestació contra la demanda que els va interposar el bisbat de Barbastre-Montsó per reclamar 111 obres de parròquies adscrites a la diòcesi de Lleida en territori aragonès i que són al museu. Les dues institucions creuen que la reclamació és "infundada", segons un comunicat fet públic aquest dimarts, i que les adquisicions "estan acreditades en documents conservats als arxius diocesans".

El bisbat de Barbastre-Montsó va denunciar el de Lleida i el museu després que les sentències del cas als tribunals vaticans li fossin favorables. De les 111 obres se n’exposen una vintena, entre les quals destaquen el frontal de Tresserra, un retaule de la parròquia de Vilanova de Sixena, una arqueta de pastillatge catalana i un frontal d’altar romànic esculpit, tots dos provinents de la parròquia de Buira. A més, el consorci del Museu de Lleida i el bisbat de Lleida recorden que les peces es van integrar al Museu Diocesà de Lleida entre els anys 1895 i 1936, i que això determinaria "la seva adquisició per prescripció". També que no poden atendre la demanda de devolució perquè els béns estan protegits per la llei del patrimoni català com a "col·lecció unitària", i qualsevol decisió judicial envairia les competències de la Generalitat.

stats