Música

Una coreògrafa belga denuncia Beyoncé per plagiar els seus passos de ball

Anne Teresa De Keersmaeker diu que al videoclip 'Countdown' es copien coreografies de les seves composicions 'Roses danst Roses' i 'Achterand', de 1983 i 1990

La popular coreògrafa belga de dansa contemporània Anne Teresa De Keersmaeker ha denunciat Beyoncé Knowles per plagiar en el seu videoclip Countdown extractes "integrals" de diversos dels seus espectacles.

De Keersmaeker afirma en un comunicat que Beyoncé ha copiat coreografies incloses en Roses danst Roses i Achterland, dues composicions que es van estrenar el 1983 i 1990, respectivament. A més dels passos de ball, també s'ha plagiat, segons la coreògrafa belga, "el vestuari, la decoració i el disseny de producció que va filmar Thierry De Mey" en el seu moment.

De Keersmaeker assenyala en la nota que es va assabentar del plagi a Facebook, quan li van començar a preguntar si havia venut les seves composicions a la cantant. "Quan vaig veure el vídeo em vaig quedar a quadres per la similitud del videoclip de Beyoncé amb els meus treballs", assenyala la coreògrafa en el text.
La ballarina ha apuntat que, d'una banda, se sent "honrada", ja que a causa del que ha passat les seves coreografies han arribat a un públic més ampli i perquè considera que "al cap i a la fi, Beyoncé canta i balla molt bé".

D'altra banda, però, De Keersmaeker ha assenyalat que "hi haurà conseqüències" pel plagi. "No em puc creure que el seu equip no n'estigués al corrent", ha apuntat. Així mateix, la coreògrafa ha cridat l'atenció sobre el fet que Roses danst Roses, un clàssic ja de la dansa contemporània, tenia un component feminista que, però, en la pell de Beyoncé "és un mer objecte sexual i de consum" .

Anne Teresa De Keersmaeker (Malines, 1960) és una de les majors figures de la dansa contemporània mundial després de la creació de la companyia Roses el 1983, amb la qual ja ha signat 35 espectacles. En el seu haver també hi ha la direcció del Teatre de l'Òpera de Brussel·les, La Monnaie, des de 1992 i fins al 2007, i la creació el 1995 de l'escola referent de la dansa contemporània a Europa, Parts.