12/09/2019

Tot el que necessiten és amor

2 min
Lluïsa Castell, Artur Busquets i Karin Barbeta.

Barcelona‘Vaselina’ LA VILLARROEL 10 DE SETEMBRE

El que necessiten és amor. És el que li passa a la desestructurada família de Vaselina, imaginada pel dramaturg italià Gabriele Di Luca, i a tantes altres, com ens cantaven Lennon i McCartney. Amor i, també, una mica de sexe natural.

Els cinc personatges d’aquesta divertida, punyent i joiosament irreverent comèdia no han tingut sort en les seves relacions personals i arrosseguen aquesta carència en unes vides amb un passat dolorós, un present inestable i un futur molt negre. Esplèndids perdedors víctimes de la seva fragilitat que lluiten per sobreviure. El Fil, un cínic ressentit, viu al pis del seu pare, que va marxar fa 22 anys i va abandonar-los a ell i a la seva mare Mina, ludòpata. Amb el seu amic Charlie, un animalista radical, conreen una plantació indoor de marihuana que volen exportar a Mèxic després que els Estats Units hagin bombardejat totes les plantacions d’aquell país. L’aparició de la Wanda, una noia grassa i tímida, i el retorn del pare, l’Annalisa, transsexual i membre d’una secta, adobaran l’enrenou.

L’argument donaria per a un drama de Joe Orton amb la mala llet de Mark Ravenhill, però Di Luca el dota d’un humor sardònic i d’una sinceritat tremenda i, a la fi, d’una mirada tendra sobre els desesperats. L’autor retrata molt bé la marginació dels diferents en la figura de la Wanda i s’enfot amb ganes de les religions que prometen la salvació amb l’Annalisa.

La comèdia pivota sobre el personatge de la Mina, a qui dona llum i color l’esplèndida Lluïsa Castell. Molt més histriònics són els de la Wanda i l’Annalisa, ben servits per Karin Barbeta i Joan Miquel Reig. Contingut, com demana el paper, el Fil de Joan Negrié, traductor de l’obra, i molt convincent en la seva estúpida radicalitat el Charlie d’Artur Busquets. Frenètica i encertada la direcció de Sergi Belbel tot i els excessos de decibels d’uns personatges que més que fumar marihuana sembla que hagin esnifat la metamfetamina de Walter White.

stats