Llengua
Cultura 16/12/2019

'Emergència climàtica' i 'animalista', escollits neologismes del 2019

Per darrere han quedat paraules com 'trap', 'vermuteria', 'exoplaneta' i 'umami'

Núria Juanico
1 min
Els joves criden al vot reivindicatiu pel clima

BarcelonaEmergència climàtica i animalista són els conceptes escollits aquest any com a neologismes del 2019. Els conceptes han estat els més populars d'una votació amb més de 6.400 participants i impulsada per l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l'Institut d'Estudis Catalans. Emergència climàtica ha aconseguit 1.384 vots (un 21,6% del total) i animalista n'ha acumulat 1.339 (un 20,9%). Davant la poca diferència de vots entre l'una i l'altra, els organitzadors han decidit que tots dos resultats fossin guanyadors. Ara, la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans valorarà la possibilitat d'incorporar els dos conceptes al diccionari.

Per darrere d'aquests dos termes han quedat paraules com trap, vermuteria, exoplaneta, umami, residu zero, xipar, pactòmetre i bicitaxi. Inicialment, la selecció també incloïa aquest any la paraula mena, una decisió que va aixecar polèmica. El departament d'Afers Socials de la Generalitat va demanar que se suprimís la paraula de la llista de candidates al·legant que s'utilitza amb caràcter pejoratiu i estigmatitza. Davant aquesta i altres peticions d'entitats socials, els organitzadors van decidir treure-la de la llista i substituir-la per bicitaxi.

L'any passat, el neologisme escollit va ser la paraula sororitat. En anys anteriors van triar-se mots com cassolada (2017), vegà (2016), dron (2015) i estelada (2014). S'entén per neologisme una paraula que es fa servir en el nostre dia a dia i que o bé no està inclosa en el Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans o bé sí que hi és però amb un significat que no es correspon al que fem servir.

stats