Patrimoni
Cultura 27/08/2021

L'església del pantà de Sau, la més antiga del món que es conserva dreta dins l'aigua

Ho confirma un estudi impulsat per l'entitat Official World Record amb la col·laboració d'un grup de recerca de la Universitat de Barcelona

Ara
3 min
Part del campanar de Sau al descobert

BarcelonaL'església de Sant Romà de Sau, a Osona, submergida al pantà, és la més antiga del món en aquestes condicions que es conserva dreta. A més, també és la que està a més profunditat, 23 metres. Així ho corrobora un estudi de l'entitat Official World Record amb la col·laboració del Grup de Recerca de Didàctica del Patrimoni de la Universitat de Barcelona. L'església, que data del 1061 i és d'estil romànic llombard, fa més de 50 anys que està submergida, des que el 1962 es va construir el pantà. El seu icònic campanar, que sempre sobresurt de l'aigua, s'ha convertit en un símbol i un punt d'atracció turística.

Fa un any, l'entitat sense ànim de lucre Official World Record, que es dedica a registrar rècords mundials, va començar una investigació sobre l'església de Sant Romà de Sau. "Vam preguntar-nos quantes ermites romàniques hi podria haver sota l'aigua, però després vam obrir-ho a totes les esglésies; aquí va ser quan vam veure que estàvem davant un fet únic a tot el món i que ningú ho havia comprovat fins ara", ha explicat el seu president, David Ventura.

Arran de la recerca documental, van aparèixer altres esglésies antigues submergides. L'única candidata que podia fer-li competència és a Turquia, un temple bizantí de l'any 303. Però aquesta és a 3 metres de profunditat i només se'n conserven els fonaments.

Dos rècords en un

Per comprovar la profunditat de Sant Romà de Sau van organitzar una immersió l'estiu passat per fer-ne el registre i van veure que era a 23 metres. Prèviament, s'havien documentat per conèixer la distribució del monument i com recórrer-lo per dins. La immersió la va fer el mateix Ventura, que admet que va ser tota una experiència. "El pantà té l'aigua molt verdosa i a més d'un metre ja no es veu res i passes al negre a mesura que vas baixant", recorda. Va entrar per la porta i va sortir per una finestra de darrere. Durant la inspecció va constatar que la major part de l'església es conserva bé pel que fa a fonaments.

El següent pas va ser publicar aquest rècord a la web. "Són dos rècords en un", remarca Ventura, perquè, al marge de ser la més antiga del món sota l'aigua i dreta, també és la que està a més profunditat.

L'antiga població de Sau es va originar cap a l'any 917 i l'església parroquial va ser consagrada el 1062. 900 anys després, el 1962, es va construir el pantà que va cobrir tota la població, inclosa l'església. Des de llavors, el monument continua submergit i el nivell de l'aigua varia en funció de les pluges. Des de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona demanaven fa uns dies que els visitants del pantà no s'enfilin al campanar de l'església, que queda fora de l'aigua, per motius de seguretat i de conservació del patrimoni.

Un llibre que farà història

Aquesta tardor Official World Record publicarà el seu primer llibre, on, a part del rècord de Sau, apareixeran altres rècords mundials rellevants. A més, el llibre, escrit en català i traduït a més de 100 llengües, posarà la llengua catalana per primer cop a la història en el top 20 dels textos més traduïts.

Official World Record és un registre de rècords mundials fundat a Vic l'any 2010. Funciona com una ONG i està reconeguda pel Consell dels Notariats de la Unió Europea. Qualsevol rècord del món per poder ser acceptat oficialment ha de passar per un Comitè d'Acceptació Internacional i complir les normatives de cada rècord concret per ser acceptat, validat i registrat oficialment.

stats