19/09/2016

Un espectacle audiovisual i compromès

2 min
A house in Asia s’inspira en l’assassinat d’Ossama bin Laden.

BarcelonaLa companyia Agrupación Señor Serrano va néixer fa una dècada amb la vocació de fer “cinema en temps real”. Així ho recorda el seu fundador, Àlex Serrano, que resumeix les “tres escales” de les obres que han concebut fins ara: “En primer lloc hi ha l’escala de les maquetes i miniatures que hi ha a l’escenari. En segon lloc, l’escala dels performers i manipuladors que operen els vídeos i els ordinadors. I hi ha, per acabar, la superfície de projecció de l’obra. L’espectador veu les tres escales juntes. És un cinema en temps real, on anem construint tot un discurs sense amagar la trampa”.

Les capes d’interpretació són fonamentals a l’hora d’entendre la proposta de la companyia, que fins ara s’ha pogut veure en molt poques ocasions a Catalunya i que el Teatre Lliure recupera del 22 al 25 de setembre a través de tres de les seves obres més representatives. Una és Katastrophe, del 2011, que “intenta explicar la història de la humanitat a través de les seves catàstrofes, que tenen lloc en quatre grans maquetes poblades per càndids ossets de gominola” i que es pregunta “si són iguals els 20.000 morts que arrasa un volcà que els 20.000 morts d’un genocidi”.

De la crisi a Bin Laden

Brickman Bando Bubble Boom, que es va estrenar al festival TNT de Terrassa el 2012, combina la faula de John Brickman, l’home que va crear el sistema hipotecari, amb seqüències protagonitzades per un actor que dobla Marlon Brando. “A l’obra també és important la bombolla immobiliària que va explotar a finals de la dècada passada”, recorda Serrano. La crisi que va arrencar el 2008 va fer que “les programacions de caràcter més contemporani caiguessin en picat a l’Estat”. Agrupación Señor Serrano va passar de fer 50 representacions el 2006 a fer-ne cinc o sis tres anys més tard. Es van haver de buscar la vida a fora, i actualment la seva presència internacional és notable: enguany han actuat al Brasil, a Bèlgica, als Països Baixos, a l’Iran i a Itàlia. “Gràcies al Lleó de Plata de la Biennal de Venècia 2015 les coses ens comencen a ser més fàcils”, reconeix el fundador de la companyia.

La tercera obra que es podrà veure al Lliure és A house in Asia. Parteix de l’assassinat d’Ossama bin Laden el 2011. “Expliquem l’obra com un western, però també com Moby Dick -diu Serrano-. És la primera novel·la contemporània en què un capità aboca la tripulació a matar un monstre que no és més que una balena”. Com la resta d’obres d’Agrupación Señor Serrano, està “plena de miralls i jocs d’artifici”, servits amb compromís polític.

stats