Cultura 01/08/2019

‘Fast & Furious’ es reinventa en clau de ‘buddy movie’

Jason Statham i Dwayne Johnson s’emancipen de la saga principal per fer pinya a ‘Hobbs & Shaw’, un ‘spin-off’ que recupera la fórmula de reunir dos herois d’acció i explotar la seva química i carisma

Xavi Serra
3 min
Jason Statham i Dwayne The Rock Johnson uneixen forces a Fast & Furious: Hobbs & Shaw.

Per a molta gent, Fast & Furious sempre serà aquella saga cinematogràfica sobre cotxes tunejats i paios musculats. Un imaginari tan masculí i arrelat a una cultura obrera de gimnasos i tallers mecànics que sembla incompatible amb el Hollywood conscienciat i sensible del 2019. I així i tot, contra vent i marea, Fast & Furious s’ha convertit en la saga més important del cinema d’acció de les últimes dues dècades juntament amb Missió impossible. Les xifres no enganyen: amb 4.650 milions d’euros recaptats i una atracció pròpia al parc Universal Studios de Florida, és la franquícia més taquillera d’Universal -una de les cinc majors de Hollywod-, per davant d’altres com Parc Juràssic, la saga Bourne o 50 ombres d’en Grey.

El secret? La seva capacitat de reinventar-se, oblidant les carreres de cotxes i el món del túning per abraçar sense complexos l’esperit jamesbondià, és a dir, el còctel de gèneres (criminal, espionatge i acció amb tocs de comèdia) i les seqüències d’acció excessives i espaterrants, sense perdre pel camí el característic perfum de testosterona, benzina i cervesa freda. Fast & Furious també va saber incorporar a la mescla nous ingredients: l’arribada de Dwayne The Rock Johnson a la cinquena part va marcar el punt dolç d’una saga que a partir d’aleshores no ha parat d’accelerar fins que ara, vuit entregues després de néixer, Fast & Furious dona a llum el seu primer spin-off, Hobbs & Shaw, encapçalat precisament per Johnson.

En aparença es tracta de l’enèsima operació de Hollywood per esprémer al màxim la mamella d’una franquícia d’èxit, però l’existència de Hobbs & Shaw també és fruit del conflicte personal entre Johnson i l’altra gran estrella de la franquícia, Vin Diesel. Igual que en el famós enfrontament entre García Márquez i Vargas Llosa, els detalls no es coneixen exactament perquè els dos protagonistes no els han explicat, però se sap que durant el rodatge de Fast & Furious 8 es van tancar en un camerino per dir-se el nom del porc i que, poc després, Johnson es va desfogar a Instagram escrivint un post ple de ràbia contra “un membre de l’equip” a qui acusava de poc professional i “caguetes”. Resultat: Johnson i Diesel gairebé no van compartir escenes a Fast & Furious 8 i, poc després, es va començar a preparar l’spin-off amb Johnson i Jason Statham. Aquest últim s’havia incorporat com a malvat a Fast & Furious 7 i en la següent entrega ja es redimia ajudant Johnson a escapar-se d’una presó de màxima seguretat.

Hobbs & Shaw conserva el guionista habitual de la franquícia, Chris Morgan, però incorpora David Leitch, el director de la taquillera Deadpool 2. L’aposta és clara: diferenciar l’ spin-off de la saga mare potenciant el sentit de l’humor i flirtejant amb elements que semblen directament extrets d’una pel·lícula de superherois, com el cibermalvat que interpreta Idris Elba o les escenes postcrèdits del tot innecessàries. A Hobbs & Shaw, Morgan i Leitch invoquen una de les fórmules més efectives i populars del cinema d’acció: la buddy movie protagonitzada per dos herois antagònics obligats a superar les seves diferències i treballar plegats.

És una música familiar: la de Tango & Cash, Arma letal, Límit 48 hores, Men in black, etc., però amb una nova parella de ball, Statham i Johnson, executant la coreografia d’insults, bromes pesades i no-t’acostis-a-la-meva-germana habitual del gènere. Mentre els dos herois festegen, Diesel prepara les noves entregues de la saga principal, que arribaran el 2020 i el 2021. Johnson ha confirmat que no serà al novè film, però ha deixat la porta oberta de cara al desè, que podria ser l’últim de la sèrie. Això sí, Diesel ja li ha enviat un missatge inequívoc fitxant per a Fast & Furious 9 John Cena, el gran rival de The Rock durant els seus anys en la lluita lliure.

Parelles memorables del cinema d’acció

TANGO & CASH

Sylvester Stallone no va actuar mai amb Schwarzenegger durant els 80, però sí amb un altre heroi d’acció que estava en el seu millor moment, el gran Kurt Russell, que es cruspeix el seu company de repartiment.

ARMA LETAL

Les dues primeres entregues d’ Arma letal són la bíblia de la buddy movie : el policia madur i familiar (Danny Glover) i el jove desbocat (Mel Gibson), les bromes i picabaralles i l’amistat que es va forjant entre trets i explosions.

JUNGLA DE CRISTALL 3

A Pulp fiction no compartien escenes, però Bruce Willis fa fitxar Samuel L. Jackson per formar una de les parelles més insòlites del cinema d’acció en l’última entrega memorable de la saga de John McClane.

stats