Papers de Salamanca
Cultura 11/10/2019

La Federació Madrilenya de Boxa se suma a la defensa de l'arxiu de Salamanca

L'estira-i-arronsa continua malgrat la sentència del mes de juny

Lídia Fernández Collado
2 min
Un imatge d'arxiu d'arxivadors dels 'papers de Salamanca'

BarcelonaFa més de 10 anys que els 'papers de Salamanca' arriben amb comptagotes a Catalunya. El Tribunal Suprem (TS) va confirmar al juny la sentència de l'Audiència Nacional en què s'acordava la transferència a la Generalitat de documents custodiats a l'Archivo General de la Guerra Civil a Salamanca. Tanmateix, l'associació Salvar el Archivo de Salamanca continua en peu de guerra: no vol que els documents que pertanyen a la Generalitat, entitats o famílies catalanes surtin de Salamanca.

Ara la Federació Madrilenya de Boxa s'ha sumat a les organitzacions i ciutadans que signen el manifest de suport a l'associació Salvar el Archivo de Salamanca. Aquesta incorporació s'ha fet oficial per part del president i la secretària de la Federació, Enrique Soria Martín i Soledad González Gallardo, en la reunió amb el president de l'associació, la qual defensa la "integritat de l'Archivo de la Guerra Civil Española, amb seu a Salamanca", segons el seu president, Policarpo Sánchez. També han signat el manifest de Salvar el Archivo l'exseleccionador nacional de boxa Manuel Pombo del Amo i el campió d'Espanya de pes wèlter l'any 2008, Javier Vega Señor. Conjuntament amb la Federació Madrilenya, han volgut mostrar el seu ferm acord a la integritat de l'arxiu de Salamanca i "secunden la petició de l'associació Salvar el Archivo perquè la Generalitat compleixi la llei i les resolucions judicials, ja que és injust que el govern català s'hagi apropiat d'arxius que no els corresponen des de l'any 2006".

Aquesta documentació, que està en disputa des de fa més de 19 anys, va ser espoliada per les tropes franquistes durant l'ocupació militar del 1939 i no va ser fins al novembre de l'any 2010 quan l'Arxiu Nacional de Catalunya va rebre els primers 549 lligalls de documents on hi havia documents de sindicats i partits polítics com de la CNT de Barcelona, el Casino Ferroviari de Lleida, la CNT i les Joventuts Llibertàries, la Cooperativa Popular Lleidatana, Estat Català, el PSUC i les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya (JUSC) i el Sindicat Agrícola Cooperatiu de Lleida.

La Generalitat sempre ha criticat el procés de retorn per la seva lentitud. L'última notícia sobre l'estat de la devolució es produïa aquest mes de juny, quan el Tribunal Suprem (TS) confirmava la sentència de l'Audiència Nacional del 2 de juny del 2016, en la qual s'acordava la transferència a la Generalitat dels documents custodiats a l'Archivo General de la Guerra Civil a Salamanca. La Comissió de la Dignitat assegurava que la devolució hauria de ser "immediata" perquè "tots els documents estan digitalitzats, perfectament identificats i ordenats en unes caixes que es van retenir" i no s'ha de completar cap tràmit més.

stats