Cultura 11/05/2021

Elogi de les compositores barroques al Festival Llums d'Antiga

El Hathor Consort inaugura una programació amb concerts a la capella de Santa Àgata i al monestir de Sant Pau del Camp

2 min
L'ensemble vocal Qvinta Essençia en una imatge promocional.

Barcelona“Sortir dels cànons” i reparar “l’absència flagrant de les compositores” en les programacions de música antiga són dos dels propòsits de la tercera edició del Festival Llums d'Antiga, que organitza L'Auditori de Barcelona. Ho va dir fa uns mesos el director de L'Auditori, Robert Brufau, i ha tornat a incidir-hi durant la presentació oficial d'una programació que comença aquest dimecres i que s'allargarà fins al 21 de maig. Tot plegat seran cinc concerts, quatre a la capella de Santa Àgata i un al monestir de Sant Pau del Camp. La reivindicació de les compositores és un elogi d'autores barroques com Francesca Caccini, Barbara Strozzi, Claudia Sessa i sobretot Isabella Leonarda. Totes formen part del programa inaugural que interpretarà a la capella de Santa Àgata la formació de violes de gamba Hathor Consort, liderada per l'austríaca Romina Lischka i amb la soprano txeca Hana Blažíková com a convidada. Una interessant proposta per obrir el Llums d'Antiga i que dialoga amb la segona cita, el 16 de maig: el concert al monestir de Sant Pau del Camp de l'ensemble vocal Qvinta Essençia i la soprano italiana Roberta Invernizzi, centrat en motets i psalms d’Isabella Leonarda. És un repertori que el grup havia preparat per al 2020 per commemorar el 400è aniversari del naixement de la compositora de Novara, però la pandèmia l'ha desplaçat al 2021.

Compromès de mena i per contracte amb la recuperació patrimonial, el festival de L'Auditori inclou la interpretació de la Missa de Barcelona, d’autor anònim i datada a mitjans del segle XIV, a càrrec de l'Ensemble Gilles Binchois dirigit pel tenor francès Dominique Vellard. Serà el 18 de maig a la capella de Santa Àgata, el mateix espai on el 20 de maig el conjunt Nevermind, especialitzat en el Barroc francès, combinarà obres d'Elisabeth Jacquet de la Guerre i François Couperin. El festival acabarà l'endemà, també a la capella, amb l'impecable Cor Cererols, aquesta vegada amb un programa d'aromes montserratins: obres de Joan Cererols –el compositor més important i influent del primer Barroc català–, Joan Marc i Anselm Ferrer.

La tercera edició de Llums d'Antiga se celebra al maig, a diferència de les dues anteriors, que es van fer al febrer. "No és una decisió contextualitzada per la pandèmia, sinó que és per un tema climatològic i de condicions atmosfèriques", explica Brufau, per a qui té "més sentit" fer els concerts als espais històrics aprofitant "els mesos de bon temps".

stats