Cultura 08/02/2015

Carlos Marques-Marcet: "És un bon any per al cinema català"

El director de '10.000 km' i Goya al director novell es manifesta "orgullós" de poder formar part d'una "generació de cineastes nous que estan animant a pensar amb apostes arriscades"

Agències
2 min
El director Carlos Marques-Marcet, després de rebre el Goya a la Millor Direcció Novell per '10.000 km'

MadridEl director de '10.000 km', Carlos Marques-Marcet, ha obtingut aquest dissabte el premi Goya a la millor direcció novella, una distinció que li arriba després d'aconseguir el mateix guardó també als premis Gaudí. En declaracions a l'ACN, Marques-Marcet ha apuntat que és "un bon any" per al cinema català. "M'agradaria que encara hi hagués més pel·lícules catalanes aquí perquè es fan pel·lícules meravelloses i les fa gent interessant", ha dit. Segons Marques-Marcet, "l'important és que s'hi continuï donant suport i que aquest cinema pugui continuar creixent".

Marques-Marcet, que ha admès que estava "més sorprès" als Gaudí –"aquest cop estic més tranquil"–, ha recordat que '10.000 km' explica que l'amor "no és suficient per mantenir una relació" i que cal "trobar-se" en un món que ho posa difícil. Ha apuntat també que està treballant en un projecte per tornar a rodar amb els mateixos actors i rodar l'any vinent.

Després de l'èxit als Gaudí, on va recollir cinc premis, '10.000 km' arribava a aquests Goya amb tres nominacions (a la de millor direcció novella, i a les d'actor i actriu revelació per a David Verdaguer i Natalia Tena). La pel·lícula ha estat escrita per Carlos Marques-Marcet i Clara Roquet, i produïda per Lastor Media, La Panda Productions, amb la participació de TVE, Televisió de Catalunya i Canal+.

En el moment de recollir el guardó, Marques-Marcet va afirmar que està "orgullós" de poder formar part d'una "generació de cineastes nous que estan animant a pensar amb apostes arriscades". Alhora, va demanar als qui han fet possible la seva pel·lícula que "segueixin apostant per aquest tipus de cinema". "Necessitem pensar-nos d'una altra manera. Existeix l'amor pel treball en aquesta professió que tothom es mereix. Hem de trobar el plaer en la lluita i lluitar pel nostre plaer", va dir.

El director va assenyalar que se'n va anar als Estats Units perquè pensava que no podria fer cinema aquí. "Però no ha estat així. Ha estat un viatge meravellós, he pogut compartir moltes coses, compartir molts Skypes i compartir amb un equip que s'hi ha deixat la pell i compartir la nostra intimitat amb la Natalia i el David perquè sortissin i la mostressin al món", va dir.

'10.000 km' narra la història de l'Alex i el Sergi, una feliç parella que, després d'anys de relació, han decidit tenir un fill i formar una família. De sobte, tots dos es veuen obligats a afrontar un any de relació a distància. L'Alex és fotògrafa i últimament la seva carrera sembla que està estancada, però tot i això li concedeixen una beca artística a Los Angeles.

stats