Cultura 29/03/2021

El gran 'Políptic de Gant' estrena unes noves instal·lacions dins la catedral de Sant Bavó

També entra en funcionament un centre de visitants amb una experiència amb ulleres 3D

2 min
Interior del 'Políptic de Gant' dels germans Van Eyck

Després d'un procés de restauració que ha durat gairebé una dècada, aquest dilluns el Políptic de Gant, la gran obra dels germans Hubert i Jan Van Eyck, estrena ubicació dins la catedral de Sant Bavó de Gant i una càmera de vidre amb condicions d'exposició i climatització millorades. En lloc de la petita capella a l'entrada del temple on es podia veure, ara es pot contemplar amb més amplitud a la capella del Sagrament, darrere l'altar, i més a prop de la capella per a la qual va ser creat al segle XV.

El Políptic de Gant està considerat una de les obres més icòniques de la història de l'art i al llarg dels segles ha viscut innombrables vissicituds: Napoleó i Hitler se'l van voler fer seu i el 1934 en van robar dues de les 12 taules, Els jutges justos i Sant Joan baptista, i només es va recuperar la primera. El retaule va ser repintat intensivament al segle XVI per adaptar-lo al gust de l'època i ara s'està en procés de recuperar l'original. Està previst que la nova fase de restauració, centrada en les pintures centrals de la part superior, comenci la primavera del 2022.

El 'Políptic de Gant' a la nova ubicació dins la catedral de Sant Bavó

Coincidint amb la nova exposició del retaule, també entra en funcionament un nou centre de visitants a la catedral, un edifici nou de vidre colocat estratègicament perquè no competeixi amb l'arquitectura històrica. També una experiència amb ulleres de realitat augmentada (les HoloLens 2 de Microsoft) a la cripta perquè l'ús turístic sigui compatible amb el culte. "No es podia continuar amb l'experiència que el visitant tenia abans perquè ja no feia justícia al virtuosisme dels germans Van Eyck. Hi havia queixes sobre la càmera anterior i la seva il·luminació", diu el director del projecte del nou centre de visitants, Ben De Vriendt.

Cripta de la catedral de Sant Bavó (Gant)

Abans de la pandèmia la catedral de Gant rebia un milió de visitants anuals, un 80% dels quals eren turistes, dels quals 100.000 visitaven el retaule. Amb les restriccions imposades pel covid només hi poden entrar 60 persones alhora. El pressupost de les obres ascendeix a 30 milions d'euros.

stats