Cultura 03/11/2011

30 anys del retorn del 'Guernica'

El quadre va arribar el 1981 a Espanya després d'haver estat al MOMA de Nova York des del 1939. El Museu Reina Sofia ho celebra amb l'exhibició d'una obra de Picasso, dues conferències i dues taules rodones

Efe
1 min
'El Guernica', al Museu Reina Sofia de Madrid / EFE

MadridL'artista Pablo Picasso va participar el 1937 a l'Exposició Universal de París amb el Guernica. El quadre –que denuncia el bombardeig de la legió Còndor a la ciutat biscaïna, el 26 d'abril del mateix any– va arribar a Espanya el 1981, després que des del 1939 l'obra estigués custodiada al Museu d'Art Modern (MOMA) de Nova York. El Guernica s'exhibeix des del 1992 al Reina Sofia de Madrid, i per això el museu celebra l'efemèride amb un seguit d'activitats commemoratives.

D'una banda, s'exhibirà l'obra Femme assise dans un fauteuil ("Dona asseguda en una butaca"), una pintura de Picasso de l'any 1938, cedida excepcionalment per la Fundació Beyeler de Riehen/Basel de Basilea (Suïssa).

A més, l'historiador Timothy J. Clark farà dues conferències magistrals. La primera, "El pintor i el seu model" –el dia 23 de novembre–, analitzarà les connexions entre Picasso i la monstruositat; la segona, "Una altra mirada al Guernica" –l'endemà–, revisarà la crisi de l'espai públic en la representació pictòrica.

Està previst que el dia 18 se celebrin dues taules rodones en què es reflexionarà sobre la doble transcendència política i artística del quadre.

stats