Cultura 14/04/2021

Així serà l'ampliació del Macba: diàfana i amb la Capella al centre

Harquitectes i Christ & Gantenbein guanyen el concurs convocat pel museu

4 min
Perspectiva de l'ampliació del Macba

BarcelonaTot va bé si acaba bé: l’ampliació del Macba entra en una nova etapa, tot apunta que força engrescadora, després de la disputa per la Capella dels Àngels: ahir es va anunciar que l’estudi de Sabadell Harquitectes i els suïsos Christ & Gantenbein són els guanyadors del concurs per ampliar el museu a la plaça dels Àngels. Aquest projecte, titulat Galeria, transforma la Capella en “un element central que articula les circulacions públiques a la planta baixa del conjunt”, com es pot llegir en la memòria del projecte. Això es traduirà en el fet que la Capella, en paral·lel al seu ús expositiu, es convertirà en una entrada principal del Macba, com la Sala de les Turbines de la Tate Modern, i se n’obrirà el transsepte a les places que té al voltant, la dels Àngels i la de les Caramelles, durant les hores d’obertura del museu. “Serà l’espai principal del museu”, es pot llegir en la memòria del projecte.

Un altre dels objectius dels arquitectes guanyadors és donar una nova resposta al pla del 1980 de Lluís Clotet i Oscar Tusquets Del Liceu al Seminari. Molts van arrufar el nas quan es va decidir aquesta opció i es va dir que l’ampliació podia ser difícil d’encaixar en l’entorn, però el projecte guanyador converteix els obstacles en avantatges. “Ha sigut un projecte especialment difícil”, diu un dels socis d’Harquitectes, Roger Tudó. “Ens hem esforçat per afinar molt bé les nostres decisions”, subratlla. L’estudi d’Harquitectes és un dels més prestigiosos del sector de l’arquitectura catalana i és conegut sobretot per la rehabilitació de la Lleialtat Santsenca i la Casa 1413. I els suïssos Christ & Gantenbein són els autors del Museu Nacional de Suïssa i el Museu d’Art de Basilea, i hi han col·laborat per “l’admiració mútua” que es tenen, com diu Tudó.

El jurat va estar format per 21 representants de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat, el ministeri de Cultura, la Fundació Macba, el mateix museu i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, i la proposta guanyadora en va convèncer una àmplia majoria perquè proposa un edifici diàfan que dialogarà amb l’obra existent de Lluís Clotet i Ignasi Paricio. “La proposta ofereix una façana a la plaça dels Àngels unitària i prou transparent perquè es percebin des de la plaça els elements patrimonials de l’absis de l’església -diu l’acta del jurat-. Dona una imatge coherent a tot el conjunt amb un ritme de contraforts construïts davant dels existents”.

Un nou volum a escala humana

Amb l’ampliació el Macba guanyarà tres noves sales al Convent dels Àngels de 31 x 12 metres. Estaran allotjades en un volum com “una gran caixa escènica” que quedarà al fons d’una terrassa més baixa que podrà acollir tota mena d’activitats. Precisament, el fet de no concebre l’ampliació amb un gran volum és un tret distintiu del projecte guanyador respecte a altres finalistes: “En lloc de fer un volum de tota l’alçada que permetia l’urbanisme, fem un cos més baix al davant, el que diem galeria, amb una escala més humana i com un aparador que ensenya el que passarà a dins”, diu Tudó. “Molts museus són caixes tancades i en el nostre projecte hi ha aquesta altra part més activa -explica-, més relacionada amb l’espai urbà, que preserva l’assolellament de la plaça i no té tant d’impacte volumètric”. L’estratègia dels guanyadors està basada en pensar en el “creixement” d’un edifici existent, com diu també Tudó, en lloc de fer “un objecte nou amb sistemes constructius similar als existents per estendre el conjunt del Convent”. També està previst que hi hagi unes altres sales d’exposicions a banda i banda de les grans, que estan destinades a obres singulars i a instal·lacions audiovisuals.

El pressupost de l’ampliació serà de 5,4 milions d’euros, sense comptar els honoraris dels arquitectes, la museografia i la compra d’unes places de pàrquing de la plaça dels Àngels. El total serà d’uns 11 milions d’euros, i està previst que les obres estiguin acabades a finals del 2023. “La dimensió urbana era el repte, més enllà de fer un bon edifici”, subratlla Tudó. El Macba farà una aportació extraordinària d’1,5 milions d’euros i la resta l’assumiran equitativament les diferents administracions que formen el consorci del museu.

L'ampliació del Macba.

L’impacte a la plaça dels Àngels

Com diu Joan Subirats, director de l’àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, la resolució del concurs obre un nou període al Macba després de la disputa entre Cultura i Salut per la Capella de la Misericòrdia. “Creiem que hem aconseguit resoldre un tema que va generar molta polèmica i que hem trobat una solució que es bona per a la ciutat, el barri, la cultura i l’art”, diu Subirats. “El projecte guanyador també soluciona i encara els problemes de gestió i de connexió de la plaça”, explica. Està previst que el projecte es desenvolupi també amb la participació dels veïns. “El procés va ser difícil, però el resultat és magnífic, estem molt il·lusionats”, diu la presidenta de la Fundació Macba, Ainhoa Grandes. També diu que el ciutadà estarà “al centre” en la nova etapa i que el nou edifici permetrà treballar més “localment”. “El gran interès del projecte és que és molt exitós en la seva relació amb la ciutat, amb un profund coneixement de l’urbanisme de la zona”, diu la cap d’arquitectura del museu, Isabel Bachs. De la Capella diu que els guanyadors en fan una lectura “laica” i que entenen l’actuació sobre el patrimoni deixant l’absis de la Capella amb un pati. A nivell de barri, Bachs destaca que el nou volum “vol ser rotund i alhora actuar com un filtre”. El nou Macba tindrà un nou espai públic, una terrassa sobre la plaça que es podrà fer servir també com a espai expositiu.

Tota la part nova del museu anirà destinada a acollir la col·lecció permanent. Es donarà un nou ús a la planta baixa del Convent dels Àngels (1.000 metres quadrats) i una part de les places de pàrquing que hi ha al subsol de la plaça dels Àngels servirà per connectar el nou edifici amb l’edifici Meier, el vestíbul del qual es remodelarà.

stats