Cultura 15/08/2015

Alegries i decepcions del palmarès de Locarno

El festival torna a premiar amb el Lleopard d'Or un director oblidat fins ara als grans festivals, Hong Sang-soo per 'Right now, wrong then'

Jordi Picatoste
2 min
Hong Sang-soo, Lleopard d'Or / FESTIVAL DE LOCARNO

Locarno (Suïssa)Tradicionalment el Festival de Locarno ha premiat primeres obres de cineastes desconeguts que, amb el pas dels anys, han esdevingut autors respectats, com Mike Leigh, Alain Tanner o Jim Jarmusch. Des que Carlo Chatrian n'és el director –aquest és el tercer any–, el certamen suís s'està especialitzant a reconèixer l'obra de directors ja prestigiosos però que fins al moment no havien assolit cap premi major dels grans festivals. Primer va ser el català Albert Serra, l'any passat el filipí Lav Díaz i enguany ha estat el coreà Hong Sang-soo qui va rebre ahir el Leopard d'Or de la 68a edició del certamen helvètic per 'Right now, wrong then'. Una altra medalla per a Chatrian.

La cinta premiada pel jurat presidit per l'actor alemany Udo Kier és un compendi dels elements característics de l'obra del cineasta asiàtic a través del relat doble de la trobada entre un director de cinema i una jove pintora. La pel·lícula va ser una de les més aplaudides per la premsa i, en una edició sense favorita clara, el premi d'ahir és comprensible per la reverència generalitzada a un autor que acumula adeptes a causa del seu cinema senzill i observador del comportament humà. Més discutible és l'altre guardó del film, el de millor actor per a Jung Jae-Young. Si bé és cert que fa dues interpretacions pel preu d'una, no es perceben en el seu treball grans matisos que el facin mereixedor de la distinció; en el seu lloc falta Christopher Abbott per 'James White' en el paper d'un jove amb problemes emocionals. No ha estat cap sorpresa el premi conjunt a les actrius Tanaka Sachie, Kikuchi Hazuki, Mihara Maiko i Kawamura Rira com a quatre amigues que veuen sacsejades les seves vides al drama japonès de cinc hores 'Happy hour', de Ryusuke Hamaguchi, qui també va rebre una menció pel guió.

Sorprèn l'absència del veterà Otar Iosseliani per l'aplaudida 'Chant d'hiver' i decep la d'Alex Van Warmerdam per la joiosa 'Schneider vs. Bax'. En canvi, el millor director va ser el polonès Andrezj Zulawski per 'Cosmos', on afegeix humor al seu habitual univers histèric. L'últim títol premiat és l'israelià 'Tikkun', d'Avishai Sivan, pesat relat tragicòmic sobre els problemes sexuals d'un jove d'una comunitat jueva ultraortodoxa. Va rebre també una menció per la seva fotografia en blanc i negre.

A la secció Piazza Grande, el premi del públic va ser per a la correcta cinta alemanya 'Der Staat gegen Fritz Bauer', de Lars Kraume, sobre les gestions per caçar als anys 50 el nazi Adolf Eichmann. I el premi de la crítica, l'emotiu relat lèsbic 'La belle saison', de Catherine Corsini. Pel que fa al cinema català, 'Dead Slow Ahead', de Mauro Herce, va rebre el premi especial del jurat de la secció paral·lela de cineastes del present.

stats