Cinema
Cultura 12/05/2018

Jean-Luc Godard: "El cinema, com Catalunya, té dificultats per existir"

El cineasta ha ofert una surrealista roda de premsa a Canes des de la pantalla d'un mòbil

Xavi Serra
2 min
Jean-Luc Godard: "El cinema, com Catalunya, té dificultats per existir"

CanesSi el déu cristià es va fer carn, el déu cinèfil no es podia fer sinó imatge. Aquest dissabte, l'endemà de la 'premiere' al Festival de Canes de 'Le livre d'images', Jean-Luc Godard finalment ha donat la cara per presentar la seva nova pel·lícula, però a través d'un mòbil. El cineasta de 87 anys ha reinventat el concepte de roda de premsa oferint-la des de casa seva, a Suïssa, mentre a la sala de premsa de Canes els periodistes feien cua per disparar preguntes a la pantalla d'un mòbil. Un xou a l'altura de les expectatives que ha comptat amb la complicitat d'una premsa, que feia anys que no tenia l'oportunitat d'interpel·lar el mite de la Nouvelle Vague.

I Godard no ha decebut. Lúcid i de bon humor –se l'ha sentit parlant japonès amb una corresponsal japonesa–, el director ha departit sobre 'Le livre d'images', la seva visió del món actual, el futur del cinema i la importància del muntatge. I fins i tot ha parlat de Catalunya. El motiu és que a 'Le livre d'images', un assaig radical presidit per la seva veu omnipresent i un flux constant d'imatges distorsionades i cites cinematogràfiques, apareix breument la llegenda 'Hommage à la Catalogne'. Preguntat per la periodista espanyola Pepa Blanes sobre el significat d'aquesta imatge, Godard ha confirmat que es tractava d'una referència al llibre de George Orwell del 1938, però que la referència era doble perquè durant el muntatge de 'Le livre d'images' es van produir els esdeveniments de Catalunya. "El cinema és com una petita Catalunya, té dificultats per existir", ha respost.

La surrealista roda de premsa de Jean-Luc Godard

El director d''Al final de l'escapada' també ha donat la seva visió d'una Europa on, segons ell, "la democràcia se n'està anant en orris", i ha destacat que "Rússia és l'únic país que ha fet la revolució dues vegades" i que, per tant, "cal ser amables amb els russos". També ha afirmat que "en els últims quatre anys" ha vist "més pel·lícules que Thierry Frémaux [el director del Festival de Canes] en tota la seva vida" i preguntat sobre si continuarà fent pel·lícules, ha assegurat que sí. "Però això dependrà de les meves cames, una mica dels ulls i molt de les meves mans", ha matisat.

stats