Joan Ollé: "Si la meva manera d’ensenyar ha pogut fer mal, demano perdó"

El director teatral assegura que no ha assetjat ningú ni s'ha aprofitat de la seva situació de poder

3 min
El director teatral Joan Ollé el 2008

BarcelonaEl director teatral Joan Ollé ha fet un escrit en què defensa que mai ha abusat de cap dels seus alumnes durant els 40 anys que ha exercit de professor a l'Institut del Teatre. Després de la investigació de l'ARA en què es recollien els testimonis de diverses alumnes parlant de les situacions viscudes amb Ollé, el director ha manifestat la seva innocència en un article a El Periódico, però alhora ha demanat perdó si la seva actitud ha pogut "ferir" els seus exalumnes. "He entès que, efectivament, alguns dels meus exalumnes poden considerar que alguns aspectes de la meva personalitat pedagògica no eren els més adequats per a la seva sensibilitat, i es van sentir ferits; estic disposat a discutir-ho, a valorar-ho, a donar-los la raó si és necessari i tornar a disculpar-me", diu Ollé en un article titulat En defensa pròpia. "Tinc l’absoluta convicció que mai he comès cap comportament legalment reprovable cap a ells, però em resulta ara evident que si la meva manera d’ensenyar i de comunicar-me ha pogut fer mal, de manera no intencionada, a algú, demano perdó tant als qui m’han denunciat com als qui no ho han fet", diu el professor, que ha estat apartat de la docència. Després de la publicació del reportatge, que incloïa el seu testimoni, l'ARA va oferir a Ollé la possibilitat de fer una entrevista, que ell va rebutjar. El director de teatre ha decidit respondre ara mitjançant un article d'opinió.

Divendres, 26 de març, Ollé va anar a declarar a la Comissió per a la Prevenció de l'Assetjament Sexual, que s'encarrega d'investigar els casos d'assetjament sexual i abús de poder denunciats a l'Institut del Teatre. Un cop fet aquest pas, el director teatral ha trencat el seu silenci assegurant que no ha "mantingut cap tipus de relació sentimental ni sexual amb cap alumna ni alumne, en cap cas ni sota cap circumstància". Així mateix, manté que mai ha utilitzat la seva "posició acadèmica per assetjar ningú ni per treure'n profit d'una altra manera". "Ni una sola persona podrà dir que he aprofitat aquesta circumstància per, prevalent-me de la meva posició, aconseguir cap tipus de benefici personal", afegeix.

Ollé defensa que ha hagut d'abandonar tres projectes teatrals que ja havia iniciat des que es va destapar el cas, i que les denúncies contra la seva persona, realitzades per desenes d'actrius i actors, l'han deixat en una situació que li fa "impossible" guanyar-se la vida. El director teatral demana no ser condemnat abans "de ser jutjat" i manté que es defensarà de "manera clara i contundent". "No posaré punt i final a aquest linxament sense donar totes les explicacions que se'm reclamin, però tampoc sense denunciar qui m'hagi difamat", finalitza Ollé, que lamenta que un mitjà de comunicació l'hagi titllat de "depredador sexual" i diu que està estudiant "interposar accions legals al respecte".

Una crisi a l'Institut del Teatre

La resposta de Joan Ollé arriba un mes després del reportatge de l'ARA en què desenes de testimonis relataven vexacions, comentaris humiliants i sexuals i maltractament psicològic a l'Institut del Teatre al llarg de 30 anys. Arran de la publicació, l'Institut del Teatre va apartar Joan Ollé de la docència i va obrir una investigació que duu a terme una comissió de prevenció i d’investigació d’assetjaments. En paral·lel, set alumnes van presentar una denúncia formal a la institució contra Joan Ollé. La publicació de l'ARA també va desencadenar una onada de mobilitzacions estudiantils al centre, que van acabar amb la dimissió de l'aleshores directora, Magda Puyo, i del seu equip directiu.

stats