Cultura 24/01/2012

La paraula de Josep Maria de Sagarra omple el Palau de la Música

Una quinzena d'actors i músics van participar ahir a la nit en l'homenatge institucional al poeta, dramaturg i periodista dirigit per Joan Ollé

Acn
2 min

BarcelonaCinquanta anys després de la seva mort, la veu de Josep Maria de Sagarra va omplir ahir a la nit el Palau de la Música Catalana en l'acte d'homenatge institucional i cívic a la seva figura. Joan Ollé, el director artístic de l'espectacle, va voler evocar el recital del 'Poema de Nadal' que el mateix poeta va oferir al Palau el 1931. Com aleshores, l'espectacle d'ahir a la nit també va exhaurir les localitats. Amb aquest homenatge es compleix una petició del seu fill, el periodista Joan de Segarra, que va escriure un article a La Vanguardia en veure que se commemorava els aniversaris de les morts de Carles Riba i Joan Maragall, però no la del seu pare.

El president Artur Mas va obrir l'acte recordant el poeta com una persona que "va combinar l'excel·lència i el respecte pulcre per la llengua, amb la popularitat i una gran productivitat" i afirmant que "quan un país vol mirar endavant, ha de saber mirar enrere amb precisió. Avui fem un homenatge a una persona que va fer molt per la llengua i la cultura catalana". Segons el president, Sagarra va fer de la cultura catalana, una "cultura més completa, normal i moderna en ple segle XX". "Va aconseguir combinar l'excel·lència i el respecte pulcre per la llengua, amb la popularitat i una gran productivitat", va afegir. A més, va afirmar que el poeta va ser una persona que "va excel·lir, va ser aclamada i estimada, i va rebre crítiques perquè el nostre és un país que de tant en tant està més pendent de la suspicàcia de la crítica que del reconeixement del mèrit de les persones".

Els diferents músics, cantants i actors que tot seguit van participar en l'homenatge van fer un recorregut cronològic per la vida de Sagarra a través dels seus versos. Joan Anguera, Pere Arquillué, Sílvia Bel, Ivan Benet, Montserrat Carulla, Enric Majó, Rosa Novell, Josep Maria Pou, Carme Sansa i Lluís Soler van prendre la paraula, mentre que Ester Formosa, Roger Mas, Sílvia Pérez Cruz, Marina Rossell, Toti Soler i Maurici Villavecchia van posar el toc musical a la vetllada A la segona part de l'espectacle, s'hi van incorporat Lluís Soler i Esteve Polls.

Les paraules de Sagarra van conduir els espectador al llarg de la seva pròpia vida. Es van recitar fragments d'Els ocells amics (1922), de les crítiques de teatre publicades a La publicitat (1923), de Cafè, copa i puro (1929), Poema de Nadal (1931), Vida privada (1932), la traducció de La divina comèdia (1935-1936), de les traduccions de diferents obres de William Shakespeare (1969-1976), de les poesies satíriques publicades a El be negre, el Poema de Montserrat (1950) i Galatea (1976).

El president de la Generalitat, Artur Mas, va entrar al Palau de la Música entre els xiulets d'un grup de Mossos d'Esquadra que es manifestava amb una pancarta on es podia llegir 'Mossos en lluita'. També van assistir a l'acte el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

stats