ART
Cultura 30/11/2018

El litigi per la propietat dels 111 béns de la Franja passarà a judici

Es farà al jutjat número 1 de Barbastre el 16 i 17 de maig del 2019

Acn
2 min
El frontal de Tresserra, una de les 111 obres que el bisbat de Barbastre-Montsó reclama ara a Catalunya als tribunals civils. Està datat de la segona meitat del segle XIII.

LleidaEl judici per decidir la propietat de les 111 obres d'art de la Franja que són al Museu de Lleida es farà al jutjat número 1 de Barbastre el 16 i 17 de maig del 2019. Així ho va decidir el jutge després de la vista prèvia d'aquest dijous. Està previst que s'allargui dos dies, perquè s'hi citarà una vintena de persones entre testimonis i pèrits. El jutge ha acceptat la majoria de les proves documentals sol·licitades així com la declaració en el judici del bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, el bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez Pueyo, i també l'anterior bisbe de Barbastre, Alfonso Milián, entre d'altres testimonis.

El jutge ha acceptat la petició del bisbat de Barbastre-Montsó, que va demanar a la vista prèvia que el bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, declarés en el judici per decidir la propietat de les 111 obres d'art de la Franja que són al Museu de Lleida. El Consorci del Museu de Lleida no ha fet públiques encara les seves peticions. Segons fonts del bisbat de Barbastre, la part catalana hauria demanat també la declaració en el judici del bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez Pueyo, i el jutge ho hauria concedit.

Barbastre també aportarà com a testimoni l'anterior bisbe, Alfonso Milián, que hauria signat un acord amb Piris en què reconeixeria que les parròquies aragoneses eren les propietàries de les 111 peces. De fet, l'advocat del bisbat de Barbastre-Montsó, Joaquín Guerrero, ja va assegurar aquest dijous que hi havia 24 documents signats davant el nunci i reconeixements del bisbat de Lleida dient que aquestes peces eren de les parròquies d'on procedien. Lamentava també el fet que, un cop coneguda la demanda, Piris digués que 83 de les peces eren de Lleida.

stats