Prehistòria

L'enterrament d'una nena de fa 10.000 anys indica que era considerada un membre de ple dret de la comunitat

El nadó no tenia ni dos mesos de vida i se'l va enterrar en una cova del nord-est d'Itàlia

2 min
Boca de la cova Arma Veirana a Italia

BarcelonaFa uns 10.000 anys, un grup d'homes i dones va enterrar en una cova de Ligúria, al nord-oest d'Itàlia, un nadó que no tenia ni dos mesos de vida. Era una nena i la van sepultar embolcallada en un sudari i amb ornaments de conquilla. És la sepultura d'un nadó de sexe femení més antiga que s'ha exhumat fins ara a Europa, i revela molts detalls sobre quin podria ser el paper dels nadons en les societats de caçadors-recol·lectors del Mesolític.

La nena, a qui han batejat amb el nom de Neve per un riu de la regió, és força excepcional perquè poques restes d'infants tan petits sobreviuen tant de temps. A més, contenia suficient ADN per analitzar-lo. La cura amb què va ser enterrada revela que els nadons, també si eren nenes, tenien personalitat dins del grup, és a dir, eren considerats com a membres de ple dret de la comunitat. Els científics no poden afirmar que nens i nenes tinguessin un tracte igualitari, però tot indica que sí. A més, cada vegada hi ha més proves que les societats caçadores-recol·lectores eren força igualitàries. Un dels altres enterraments coneguts de nadons es va trobar a Alaska. Era també una nena i havia estat enterrada igualment amb cura i amb ornaments.

Stefano Benazzi, professor d'Antropologia Física del departament de Patrimoni Cultural de la Universitat de Bolonya, que ha analitzat les restes de la nena, ha declarat al diari italià La Repubblica que és un descobriment "únic" perquè es coneixen molt pocs enterraments de l'època i perquè el ritus funerari concerneix un nounat "a qui s'havia reconegut, almenys en aparença, un tracte respecte als altres membres de la comunitat".

La cova on es va descobrir la Neve és coneguda com a Arma Veirana i s'ha fet famosa entre els científics que estudien l'evolució humana. Va ser el 2017 quan s'hi van trobar les restes de la criatura, però fins ara no s'havien completat les anàlisis d'ADN. L'equip va trobar una seixantena d'ornaments fets amb conquilles marines. La recerca ha estat publicada a la revista Scientific Reports.

Les conquilles estaven força desgastades, cosa que fa pensar que eren regals d'altres membres de la comunitat. A partir de l'estudi de les restes, els investigadors no tan sols han pogut reconstruir el perfil biològic de la Neve, sinó també algunes característiques de la mare. Per exemple, en coneixen la dieta: menjava recursos terrestres però no marins i havia patit algun estrès fisiològic durant l'embaràs.

stats