TEATRE
Cultura 08/04/2011

L'actor Alfred Lucchetti mor als 77 anys

Deixa un centenar de pel·lícules com a secundari i una extensa popularitat gràcies a l'Andreu del Poblenou i al Sebastià de Nissaga de poder

Laura Serra
1 min
Alfred Luchetti

BarcelonaL'actor Alfred Lucchetti Farré (Barcelona, 1934) ha mort a Barcelona als 77 anys. La seva trajectòria teatral i cinematogràfica és extensa, malgrat que s'hi va començar a dedicar de gran, amb 39 anys, quan el van acomiadar de l'empresa química on treballava. Des de llavors va encadenar desenes de pel·lícules com a secundari i obres de teatre, però on va aconseguir la popularitat va ser amb els papers d'Andreu a Poblenou (1994) i de Sebastià a Nissaga de Poder (1996).

Al TNC va interpretar obres com L'heroi, de Santiago Rusiñol (1982), dirigit per Fabià Puigserver, o La filla del mar (2000), d'Àngel Guimerà. El 1995, va traduir i va protagonitzar Filumena Marturano, d'Eduardo de Filippo, i al poble en el qual estiuejava, Sant Pere de Vilamajor (Vallès Oriental), va dirigir el retaule medieval Presència Històrica et Feyts de Vilamagore, (1993-2000), obra de Francesc Bardera, representada per més d'un centenar d'actors aficionats del mateix poble cada segona setmana de juliol. L'any 1995, va rebre la Creu de Sant Jordi i també va ser guardonat amb el premi Max de Teatre (2001), l'Honorífic de Cinema de la Generalitat de Catalunya (1994), i el Premi Butaca Honorífic (1997), concedit pel públic.

Alfred era membre d'una nissaga de grans actors. Era germà del també actor Francesc Lucchetti i del polític Antoni Lucchetti (EUiA) i pare de gent de teatre, Mònica Lucchetti i el regidor d'escena Tito Lucchetti. Alfred es va assenyalar políticament, com a comunista convençut, afiliant-se al PSUC. A més, el compromís amb la seva professió el va portar a fundar el 1981 i dirigir més d'una dècada l'Associació d'Actors i Directors de Catalunya.

stats