SUPLEMENT ESPECIAL
Cultura 09/09/2012

Poetes catalans del segle XX, nova col·lecció de l'ARA

Després de la Bernat Metge, arrenca la nova gran col·lecció de l'ARA, dedicada als poetes catalans del segle XX. Per la Diada, els lectors rebran un suplement que repassa els autors fonamentals.

Ara
2 min
Poetes catalans del segle XX, nova col·lecció de l'ARA

BarcelonaEl diari ARA publica el dimarts 11 de setembre un suplement especial de 44 pàgines dedicat als poetes catalans contemporanis més importants. En una edició pensada per a la Diada, l'ARA proposa un extens repàs a les obres més emblemàtiques de 34 escriptors de poesia, presentats per persones destacades del món de la cultura i de la política. És l'aperitiu de la nova col·lecció de l'ARA, dedicada als poetes catalans del segle XX, el primer llibre de la qual -la ja canònica Antologia general de Josep Maria Castellet i Joaquim Molas- es distribuirà el 23 de setembre. La col·lecció consta de 42 volums.

Els introductors a l'obra i figura dels poetes seleccionats expliquen en el suplement les característiques que els fan cèlebres i els mèrits que els van donar transcendència. Per exemple, Rosa Regàs introdueix l'obra de Gabriel Ferrater, del qual destaca que era un "superdotat", "partidari que les coses s'entenguessin" i "de la ironia".

Entre els elegits per presentar l'obra dels poetes hi ha professionals de la talla del pianista Carles Santos, que introdueix Joan Brossa; la política Montserrat Tura, amb Miquel Martí i Pol; el cantant de Mishima, David Carabén, amb Joan Maragall; el cantautor Raimon, amb Salvador Espriu; l'actriu Sílvia Bel, amb Blai Bonet; la periodista Mònica Oltra, amb Vicent Andrés Estellés, i el sociòleg Salvador Giner, amb Josep Carner.

No obstant, el suplement va més enllà i també fa un repàs de com els poetes en llengua catalana han triomfat fora també de les fronteres del territori. Aporta també el testimoni de veus rellevants, com la del poeta brasiler Joao Cabral de Melo, el poeta i assagista jueu David H. Rosenthal, el músic nord-americà Lou Reed i el crític literari Harold Bloom, que assenyalen el prestigi de què gaudeix la poesia catalana arreu del planeta. Concretament, Bloom assegura que amb l'obra Pell de brau, Salvador Espriu, en un altre context històric, "s'hauria convertit en el primer premi Nobel de literatura en català".

Amb Molas i Castellet

A banda de les vivències i anècdotes que aporten els padrins de cada poeta i de l'èxit dels seus versos fora de les nostres fronteres, en aquestes 44 pàgines també hi ha les entrevistes a dos experts en literatura catalana: Joaquim Molas i Josep Maria Castellet. Molas recorda que "una literatura petita com la catalana té figures de primera línia".

La poesia adaptada als més petits tampoc passa inadvertida en aquest dossier. A més, permet descobrir les rutes arreu del territori català que compten amb la narració que poetes contemporanis els han dedicat.

Passió per la poesia catalana contemporània

Com ja van fer amb la Col·lecció Bernat Metge , el diari ARA i Edicions 62 ofereixen, a un preu molt atractiu, una col·lecció de 41 volums amb les obres completes dels 33 millors poetes catalans contemporanis. Cada persona que compri una col·lecció podrà elegir una escola del país a la qual l'ARA i Edicions 62 en regalaran una altra d'igual. Els lectors de l'ARA podran gaudir de l'obra d'Espriu o de Papasseit a casa seva i ajudar que arribi, sense cap cost, a centres educatius. A més, els subscriptors de l'ARA o de la Bernat Metge tenen un 30% de descompte.

stats