Literatura
Cultura 28/09/2011

L'església russa vol prohibir Nabókov i García Márquez

Considera que les obres cabdals d'aquests autors fomenten la pedofília

Ara
1 min

BarcelonaMés de mig segles després de la seva publicació, Lolita de Vladímir Nabókov, encara aixeca polseguera. Aquest cim de la literatura nord-americana, segons l'església ortodoxa russa (IOR), fomenta la pedofília. En aquest sac també hi han posat Cien años de soledad.

Vsevolod Chaplin, representant de l'IOR, ha declarat a les agències russes que “en aquestes novel·les s'idealitzen les passions depravades que fan infeliç la gent”.

El religiós ha criticat “els cínics i monstruosos intents de justificació de la pedofília que tenen lloc a la Rússia actual” i ha afegit que l'IOR té “dret a jutjar des del punt de vista moral qualsevol expressió artística, nova o antiga”. Reblant el clau, segons Chaplin, si la societat russa no revisa la moral social en relació amb el frenesí sexual, “en cent anys ja no existirà”.

S'han aixecat veus crítiques, però, contra la cada cop més influent església russa. El periodista i presentador Nikolai Svanidze ha assegurat que, si l'IOR tingués raó, caldria analitzar pel seu contingut tota la literatura universal, des d'Homer, incloent també la russa. I l'historiador i opositor polític, Eduard Limonov, s'ha fet aquesta pregunta: “Què fem amb Nabókov i Márquez? Prohibim els seus llibres? Aquesta gent no entén que semblen persones que acaben de baixar de l'arbre del progrés”.

stats