Música
Cultura 24/11/2021

Un lleidatà compon la música del raper més llegendari del món

El raper Lhanze és autor de la base instrumental d'una de les cançons de 'The algorithm', el nou disc de Snoop Dogg

2 min
Snoop Dogg

Diuen que les casualitats només existeixen si les busques. Lhanze (Iván Fernández Iglesias de nom real) fa pràcticament vint anys que és un dels productors de hip-hop més reconeguts de Lleida. A través de la seva web, en què penja les bases de rap que compon, ven cançons instrumentals que van a parar a cantants de tot el món. És una feina fosca i creativa, però també solitària, que aquesta setmana ha sortit a la llum: el seu últim client és Snoop Dogg, una llegenda indiscutible del rap a escala planetària.

Lhanze, que té per costum publicar una base instrumental cada setmana –en porta més de dues-centes–, diu que tot ha estat "com una pel·lícula". Aquesta història va començar amb un correu, a l'estiu: "Primer vaig veure que el raper October London estava treballant-hi i després van contactar amb mi de Def Jam, la seva discogràfica, perquè volien comprar la base. Creia que era un error, que s'havien equivocat, però va resultar que no". El músic de Lleida va ser cautelós i no ho va explicar a ningú, per si de cas la feina no es concretava. Ha passat tot el contrari: "Des de llavors he estat cada setmana en contacte amb el seu equip, i he pogut parlar amb l'Snoop per Zoom", explica Lhanze, que compagina l'estudi de gravació amb la seva feina en un hotel. Un cop signats els tràmits contractuals va haver-hi el moment en què el lleidatà va adonar-se que tot allò no era un somni: "Va haver-hi un dia que vaig veure com ballaven la meva cançó als stories d'Instagram a l'estudi".

La cançó en qüestió ja ha sortit, és I want you, desena pista de The algorithm, el nou disc de Snoop Dogg, publicat divendres passat a tot el món. Això sí, no és la primera cançó del productor català que salta de continent, ja que els seus beats són arreu: "Hi ha un moment en què les composicions viatgen i deixen de ser meves. És una bona demostració que amb la feina dura, amb recursos i posant-los a disposició de la gent no hi ha res impossible".

Mite del hip-hop

Snoop Dogg és autor d'alguns dels discos de rap més notables i venuts de tots els temps. Des de les seves primeres col·laboracions amb Dr. Dre a The chronic fins al seu revolucionari disc de debut, l'immortal Doggystyle, Dogg (de nom Calvin Broadus) ha sigut una peça bàsica per entendre l'esdevenir del gangsta rap i el hip-hop de la costa oest nord-americana. Considerat com un dels cantants urbans més influents i reverenciats de sempre, Dogg ha passat per diverses etapes, tant musicals com vitals, ha militat en discogràfiques controvertides com Death Row i No Limit (sovint acusades de relacionar-se amb el crim organitzat) i ha virat a altres músiques com el funk i el reggae.

Fora de la música, Snoop Dogg és una autèntica icona pop gràcies a la seva participació en xous de telerealitat i com a imatge del moviment de legalització de la marihuana. Gràcies a les vendes de discos i a les empreses relacionades amb el consum cannàbic ha amassat una fortuna que segons Forbes suma 150 milions de dòlars. "Tots ens hem criat amb ell i la seva generació d'artistes. Treballar-hi és un somni", explica el productor lleidatà. Geni i figura.

stats