ASSAIG
Cultura 16/12/2010

Lolita Bosch guanya l'Octavi Pellissa

L'autora d''Elisa Kiseljak' guanya un dels premis més prestigiosos de creació literària després d'un llarg procés d'investigació

Josep Lambies
1 min
Lolita Bosch, guanyadora

BarcelonaEn honor del militant del PSUC Octavi Pellissa i Safont, l'editorial Empúries convoca, cada any, un premi amb el seu nom, dotat amb 12.000 €. S'atorga a treballs de creació literària, i a projectes d’estudi o assaig en el camp de les humanitats. Des de fa una estona, ja sabem que la XV edició d'aquest guardó ha posat els ulls en l’escriptora Lolita Bosch (Barcelona, 1970), pel seu projecte Camps de caputxins abans de tot això. La resolució ve d'un jurat format per Josep Maria Castellet, Xavier Folch, Jordi Herralde, Pere Portabella i Carles Santos. "És el projecte més ambiciós i més difícil que m'he proposat mai", ha dit Bosch.

Més que la radiografia d'un món violent que tenim més a la vora del que podria semblar, Bosch ha fet una "reflexió ètica i social sobre la progressió de la violència i la impunitat, que no tan sols té a veure amb el narcotràfic, esclar, sinó amb una perspectiva més humana i amb una actitud més comuna." Les seves investigacions l'han dut per Mèxic, Colòmbia i els Estats Units. "Veient com tot desapareix (des de l’any 2002 fins al 1906) podrem adonar-nos –amb la lentitud que només atorga l’escriptura literària– de qui som, enmig de tot això. Estem molt a la vora els uns dels altres”, diu l'autora, que, no oblidem, edita un portal contra la violència a Mèxic, Nuestra aparente rendición.

stats