EL FENOMEN 'STAR WARS'
Cultura 12/05/2012

Lucas abdica del seu imperi galàctic

Diumenge que ve l'ARA celebra l'aniversari de 'Star Wars' amb un suplement especial: un diari galàctic íntegrament dedicat a la saga

Xavi Serra
3 min
Lucas abdica del seu imperi galàctic

BARCELONAHi ha un bon motiu perquè el Dia de l'Orgull Friqui se celebri el 25 de maig: és el dia en què es va estrenar La guerra de les galàxies , la primera pedra de l'imperi Star Wars. 35 anys després, la franquícia creada per George Lucas és una icona cultural amb una vitalitat que no dóna símptomes d'esgotament.

Només cal fixar-se en algunes xifres. A la tardor l'edició integral en Blu-ray de la saga va vendre un milió d'exemplars a tot el món en poc més d'una setmana i es va convertir, així, en l'èxit més gran de la història en aquest format. La reestrena en 3D de Star Wars. Episodi I: L'amenaça fantasma va recaptar al febrer 58 milions d'euros, i va esdevenir, així, el desè film que arriba als 1.000 milions de dòlars. I això no és res comparat amb les xifres de marxandatge: al mercat de joguines, la marca Star Wars va generar el 2011 més de 2.500 milions d'euros en articles sota llicència Lucasfilm i és una de les cinc marques de joguines més importants.

Al capdavant d'aquesta inesgotable màquina de fer diners sempre hi ha estat el mateix Lucas, un creador obsessionat pel control des que els seus primers films, American graffiti i THX 1138 , van patir les tisores dels estudis. L'èxit del seu negoci de marxandatge va atorgar-li la independència dels estudis, però també el va allunyar del cinema d'autor que defensava quan era més jove. Ni tan sols a ell se li escapen els paral·lelismes entre la seva història i la de Darth Vader, un jove idealista que lluita contra el costat fosc i que acaba convertint-se en allò que més odia. En el cas de Lucas, un empresari de Hollywood.

Ara, però, Lucas està disposat a treure's la màscara de Vader i abdicar del seu imperi galàctic. El motiu és el fracàs de la seva última producció cinematogràfica, Red tails , una cinta bèl·lica que recupera les gestes de la primera unitat de pilots negres de la Segona Guerra Mundial. L'heroisme patriòtic i retro de la pel·lícula no ha quallat entre els adolescents afroamericans als quals anava dirigida i s'ha estavellat a la taquilla.

El daltabaix de Red tails , que no té encara data prevista d'estrena a l'Estat, no és més que una petita esgarrapada a la milionària fortuna de Lucas, però suposa un cop més fort per al seu orgull. Al cap i a la fi, ell és el director que va inventar, juntament amb Steven Spielberg, el blockbuster . Que una pel·lícula produïda per ell no recuperi ni tan sols la inversió no és només un fracàs, és una humiliació.

D'altra banda, els fans de Star Wars no s'escandalitzaran pel seu comiat. Lucas ha perdut el favor dels seguidors de la saga galàctica després dels qüestionables canvis que ha introduït en les successives noves versions de la trilogia original i la deriva infantil de les noves pel·lícules. No se'l qüestiona com a creador de la saga, però sí com a conservador del llegat.

'Star Wars' sobreviu a Lucas

Sense motivació per continuar la saga Star Wars a la gran pantalla, Lucas ha declarat que vol retirar-se del negoci de l'entreteniment i tornar a rodar petites pel·lícules experimentals, tal com li reclama que faci el seu amic i antic soci Francis Ford Coppola des de fa anys.

Tanmateix, l'univers galàctic sobreviurà al seu creador. El 2013 arribarà la versió en 3D de Star Wars. Espisodi II: L'atac dels clons , una nova temporada de la sèrie d'animació Star Wars: The clone wars i, si es resolen uns problemes de finançament, una sèrie d'acció real situada entre les dues trilogies que es diria Star Wars: Underworld . Amb George Lucas o sense ell, l'univers de Star Wars té corda per a anys. Almenys mentre se'n venguin les joguines.

stats