Premis Goya

Maria Lluïsa Solà, la dobladora homenatjada per Sigourney Weaver: "És la primera vegada que tinc aquest reconeixement"

La veterana professional, de 85 anys i amb més de 68 de professió, vol conèixer l'actriu estatunidenca

2 min
L'actriu de doblatge Maria Lluïsa Solà, en una imatge d'arxiu

BarcelonaMaria Lluïsa Solà (Barcelona, 1939), que va començar a treballar com a dobladora quan només tenia 17 anys i que amb 85 anys continua activa, es va haver d'aixecar del sofà ahir a la nit i acostar-se a la televisió: "Creia que no ho havia sentit bé. Em vaig emocionar molt. És la primera vegada que tinc un reconeixement així i ha estat fantàstic", explica. Dissabte a la nit, l'actriu Sigourney Weaver, quan va recollir de mans de J.A Bayona el Goya internacional, va fer una cosa que no és gens habitual, reconèixer la tasca de l'actriu que l'ha doblat en tantíssimes ocasions: "Bill Murray sempre diu que la meva actuació millora amb l'excel·lent actriu que em dobla en espanyol. Hauria de ser dalt de l'escenari amb mi. M'ha doblat en més de 30 pel·lícules [la Maria Lluïsa assegura que en realitat són més de 40] i es diu Maria Lluïsa Solà. Espero que ens estiguis mirant. T'ho agraeixo moltíssim, des del fons del meu cor. Gràcies", va assegurar l'actriu mentre el públic l'ovacionava.

"M'agradaria molt posar-m'hi en contacte. No sé com ho faré, però trobaré la manera de poder-hi parlar i d'agrair-li aquest reconeixement", explica la Maria Lluïsa, un pèl aclaparada perquè avui diumenge s'ha convertit en el centre d'atenció i no deixa de rebre trucades de periodistes. "És increïble el que pot fer que una persona coneguda t'esmenti. Això no és tan sols un reconeixement a la meva feina sinó que és reconèixer la tasca de tota la professió. Li ha donat visibilitat. Ha estat increïble", assegura. La Maria Lluïsa va estudiar a l'Institut del Teatre i va començar fent radioteatre a Ràdio Espanya de Barcelona. A la dècada de 1950 ja posava veu a moltes de les actrius de les pel·lícules d'Alfred Hitchcock. És la veu de Weaver i de moltes altres grans actrius: Susan Sarandon (per exemple, a Pena de mort), Helen Mirren (com a Elisabet II a La reina), Glenn Close, Judi Dench, Sophia Loren (Capri i Prêt-à-porter), Diane Keaton (Millor que mai), Carrie Fisher (en el paper de la princesa Leia Organa a la saga de La guerra de les galàxies), Kathy Bates i Jamie Lee Curtis, entre moltes altres. La llista és llarguíssima. En total, ha participat en més de 3.000 doblatges.

"Tinc 85 anys, però la veu no m'ha canviat gaire i he conservat la manera de dir les coses i d'actuar. A més, com que elles també es van fent grans, ja em va bé", assegura riallera. Al final, amb les actrius, malgrat no parlar-hi mai, hi acaba desenvolupant una relació força estreta: "Són moltes hores mirant-los la cara, els ulls, els gestos i intentant arribar a fer-ho tan bé com elles", explica. A la dobladora la van avisar un dia i mig abans de la gala, però, amb tan poc temps, no es va poder organitzar per anar a la gran gala del cinema espanyol, que es va celebrar dissabte a Valladolid.

stats